> Voliotaki: Τηλεθέρμανση στη Φλώρινα

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Τηλεθέρμανση στη Φλώρινα

Προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες για την κατασκευή του έργου της τηλεθέρμανσης, δήλωσε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος, τονίζοντας ότι διαψεύδονται κατηγορηματικά οι φήμες για την μη υλοποίησή της.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι υπάρχουν δέκα προσφορές...
από ισάριθμες εταιρείες και διευκρίνισε πως η αρμόδια επιτροπή περιμένει τις απαντήσεις των τραπεζών για την πιστοποίηση των εγγυητικών επιστολών που κατατέθηκαν.

Ειδικότερα ανέφερε ότι έχει προβλεφθεί η ύπαρξη περίπου έξι εργοταξίων στην πόλη της Φλώρινας. Τα τέσσερα θα εγκατασταθούν εντός της πόλης και τα δύο θα ασχοληθούν με τον κεντρικό αγωγό μεταφοράς, από τον ΑΗΣ Μελίτης μέχρι το λεβητοστάσιο.

Υπενθυμίζεται ότι το χρονοδιάγραμμα του έργου προβλέπει την κατασκευή του πριν το τέλος του 2015.

Τηλεθέρμανση (Τ/Θ) ορίζεται η παροχή θέρμανσης με ειδικό δίκτυο μονωμένων αγωγών που μεταφέρουν ζεστό νερό, το οποίο θερμαίνεται σε λέβητες, συνήθως σε θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, αρκετά μακριά από το χώρο κατανάλωσης. Είναι δηλαδή η θέρμανση των κτιρίων μιας πόλης ή ενός τμήματος της πόλης από κεντρικό καυστήρα και όχι από ατομικούς.

Η θέρμανση του νερού γίνεται με την καύση αερίου, πετρελαίου ή γαιανθράκων (λιγνιτών) σε ένα εργοστάσιο παραγωγής κυρίως ηλεκτρικής ενέργειας και συμπληρωματικά θερμικής ή αντίστροφα.

Η θερμότητα, η οποία απαιτείται για τη θέρμανση του νερού της τηλεθέρμανσης, προέρχεται από τον ατμό που χρησιμοποιείται στο εργοστασίο και ειδικότερα από το τέλος της διαδικασίας. Ο ατμός έχει μια θερμοκρασία 120οC-140οC. Με τον θερμό αυτόν ατμό θερμαίνεται το νερό που χρησιμοποιείται στην τηλεθέρμανση, περνώντας οι σωλήνες, με τους οποίους μεταφέρεται, δίπλα από τον ατμό - δηλαδή σε έναν εναλλάκτη θερμότητας. Στην αρχή της παροχής, το νερό έχει θερμοκρασία 100οC και στην επιστροφή 20ο - 40οC.

H πρώτη μικρού μεγέθους εγκατάσταση Τ/Θ στην Ελλάδα ξεκίνησε στην Πτολεμαΐδα το 1960, θερμαίνοντας τον οικισμό της ΔΕΗ στο Προάστιο Εορδαίας από τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Σήμερα εγκαταστάσεις Τ/Θ διαθέτουν οι πόλεις της Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμύνταιου, Φιλώτα και Μεγαλόπολης που αξιοποιούν το θερμικό φορτίο των γειτονικών θερμοηλεκτρικών σταθμών.