O Νετανιάχου πήγε στη Ρωσία για να μεταπείσει τον Πούτιν να μην προχωρήσει στην παράδοση των S-300 στη Συρία. Αντ' αυτού εισέπραξε ένα απίστευτο «χαστούκι»...
Οι φονικές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά τριών στόχων στα περίχωρα της Δαμασκού φαίνεται πως άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου» για την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ.
Λίγα εικοσιτετράωρα μετά και ενώ η Συρία διεμήνυε...
ότι οι επιθέσεις συνιστούν κήρυξη πολέμου, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου συνομιλούσε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, σε μία προσπάθεια να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα το ότι το Ισραήλ έχει τη στήριξη των ΗΠΑ.
Ωστόσο, την ώρα της συνάντησης ο Ρώσος Πρόεδρος τηλεφωνεί αιφνιδιαστικά στον Νετανιάχου και τον καλεί να μεταβεί το συντομότερο δυνατόν στη Ρωσία. Φυσικά, όχι για να τον συγχαρεί αλλά για να τον προειδοποιήσει, όπως αποδείχθηκε σήμερα, ότι δεν μπορεί να δρα ανενόχλητος κατά της Συρίας, αλλά κυρίως για να του υπενθυμίσει το ποιος είναι το αφεντικό...
Σήμερα, λοιπόν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δεν μπήκε καν στον κόπο να εγκαταλείψει το εξοχικό του στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, υποδέχθηκε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό.
Ο Νετανιάχου, προφανώς πιστεύοντας ότι ο Πούτιν θα έχει ηρεμήσει στο μεσοδιάστημα, μετέβη στη Ρωσία , σε μία έσχατη προσπάθεια να τον μεταπείσει να μην παραδώσει στη Συρία τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300. Αντ 'αυτού, ο Ρώσος Πρόεδρος τον «έστησε» στο ένα πόδι και γύρισε κατευθείαν την κουβέντα στις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ εναντίον της Δαμασκού στις 3 Μαΐου και 5 Μαΐου.
Αν και τα πρακτικά της συζήτησης φυσικά δεν δημοσιοποιήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηγέτης της Ρωσίας όχι μόνο του ξεκαθάρισε πως τα αντιαεροπορικά συστήματα βρίσκονται ήδη στη Συρία, αλλά επιπλέον τον απείλησε να μην σκεφτεί καν να επιχειρήσει παρόμοια επίθεση εναντίον του Άσαντ, αφήνοντας να εννοηθεί πως μετά θα έχει να κάνει με τη Ρωσία...
Μετά τη συνομιλία τους, ο Πούτιν, εμφανώς σε πιο κόσμιο αλλά παρόλα αυτά αυστηρό ύφος δήλωσε ότι «σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφευχθούν οποιεσδήποτε κινήσεις που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση», κλείνοντας το «μάτι» στον Νετανιάχου, για τα όσα ειπώθηκαν κεκλεισμένων των θυρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις θέσεις αυτές, ότι δηλαδή δεν δέχεται λύση για τη Συρία χωρίς τον Μπασάρ αλ Ασάντ, ο Ρώσος Πρόεδρος τις έχει ήδη εκφράσει στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, καθώς επίσης και στον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
Μετά τη σημερινή συνάντηση και τις ευθείες απειλές του Πούτιν είναι σίγουρο ότι το Ισραήλ θα το σκεφτεί πολύ καλά πριν προχωρήσει σε ενδεχόμενη επίθεση εναντίον της Συρίας.
Μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν οι λοιπές Μεγάλες Δυνάμεις, που είναι γνωστό ότι δεν καλοβλέπουν τις κινήσεις του Πούτιν, όχι μόνο επειδή φοβούνται την περαιτέρω ισχυροποίηση καθαυτής της Ρωσίας, αλλά και επειδή τους χαλάει τα σχέδια στην περιοχή.