> Voliotaki: Υφαρπαγή ακινήτων και καταθέσεων κρύβει... η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Υφαρπαγή ακινήτων και καταθέσεων κρύβει... η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Σοβαρές παγίδες κρύβει η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Οι όροι είναι κάτι παραπάνω από ευνοϊκοί. Ωστόσο η παγίδα εντοπίζεται στα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να υπαχθεί κάποιος στην ρύθμιση αυτή.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που δόθηκε στη δημοσιότητα:

«Ο οφειλέτης να δηλώσει το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής), όπως...
το ετήσιο εισόδημά του, επενδύσεις/συμμετοχές κάθε μορφής, τους αριθμούς των τραπεζικών του λογαριασμών (IBAN), οχήματα των οποίων έχει την κυριότητα, τα ακίνητα επί των οποίων έχει εμπράγματο δικαίωμα, απαιτήσεις από τρίτους, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, εφόσον υφίστανται, το τρέχον και το αναμενόμενο εισόδημά του».

Δηλαδή, με απλά λόγια ζητούν από τους Έλληνες τους οποίους εκείνοι έφεραν σε αυτήν κατάσταση, να παραδώσουν άνευ όρων όλα τα στοιχεία της περιουσίας τους, σπίτια, καταθέσεις, μετοχές, τα πάντα... Και αν χάσεις μία δόση της ρύθμισης, τότε ανενόχλητο το κράτος θα κάνει χρήση των στοιχείων που εσύ ο ίδιος θα έχεις δώσει και θα σου παίρνουν τα πάντα.

Άλλωστε να σημειωθεί εδώ ότι ακόμα δεν έχει δοθεί –όπως άλλες χρονιές- εξαίρεση στους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία.

Πρόκειται για ένα ακόμη σενάριο ή μια πραγματικότητα που θα αφήσει τους μισούς Έλληνες χωρίς στον Ήλιο μοίρα;