> Voliotaki: Οι όροι των Ρώσων για την εξαγορά της ΔΕΠΑ

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Οι όροι των Ρώσων για την εξαγορά της ΔΕΠΑ

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Οι Ρώσοι θέλουν τη ΔΕΠΑ και το διαμηνύουν με κάθε τρόπο. 

Λίγες ώρες πριν από το ταξίδι του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Αζερμπαϊτζαν- η κρατική εταιρία της χώρας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ- ο Ρώσος πρόξενος στην Ελλάδα έκανε λόγο για «καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια».

Μόλις δύο μέρες μετά τις συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά στο Μπακού όπου συζητήθηκαν τόσο οι εξελίξεις στον αγωγό ΤΑΡ όσο και οι ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Gazprom και δεξί χέρι του προέδρου Πούτιν, Αλεξέι Μίλερ βρίσκεται στην Αθήνα.

O κ. Μίλερ συνοδευόμενος από τον επικεφαλής του τομέα διεθνών δραστηριοτήτων της Gazprom, Πάβελ Οντέροφ, πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό σε μια προσπάθεια να πάρει τις δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά που θα τον φέρουν πιο κοντά στη ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση ήταν άκρως ενδιαφέρουσα και διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα. Το μήνυμα της Αθήνας πάντως ήταν ξεκάθαρο: Με διαφάνεια και νομιμότητα θα προχωρήσει η ιδωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν λίγο νωρίτερα και οι δηλώσεις του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέλιου Σταυρίδη ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ επεσήμανε πως το τίμημα θα καθορίσει τον νικητή.

Το ρωσικό ενδιαφέρον πάντως είναι μεγάλο αν λάβει κανείς υπόψη ότι πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του κ. Μίλερ στην Αθήνα το τελευταίο δίμηνο.

Οι Ρώσοι όμως έχουν και απαιτήσεις με κυρίαρχη την αποπληρωμή των χρεών ύψους 400 εκατ. ευρώ, από ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς προς τη ΔΕΠΑ, καθώς και την παροχή δυνατότητας επιστροφής της εγγυητικής επιστολής του πλειοδότη στην περίπτωση που υπάρξει κώλυμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταυτόχρονα στο θέμα των χρεών οι Ρώσοι απαιτούν εγγυήσεις ότι τέτοιου είδους χρέη δεν θα ξαναδημιουργηθούν.
Στην Αθήνα πάντως τηρείται σιγή ιχθύος ως προς το που κλίνει η ελληνική πλευρά ενώ ξεκαθαρίζουν πως «το παιχνίδι παίζεται με όρους του ελληνικού κράτους» και πως θα επιλεγεί η πιο συμφέρουσα προσφορά.

Ήδη πάντως από χθες ο κ. Σταυρίδης, είχε δώσει το στίγμα των ελληνικών θέσεων. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή είπε πως «δεν είναι δουλειά μας να σκαφτούμε ποιον θα στενοχωρήσουμε».

Η αλήθεια είναι πως η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από το ενεργειακό «παιχνίδι» που εξελίσσεται στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Είναι γνωστό πως η Ελλάδα επιδιώκει με κάθε τρόπο την δημιουργία και κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ έναντι του Nabucco.

Την τελική επιλογή για τον αγωγό θα την πάρει τον Ιούνιο η κρατική αζέρικη εταιρεία Socar, η οποία ταυτόχρονα ενδιαφέρεται για την ΔΕΠΑ. Υπενθυμίζεται πως ο ανταγωνιστής αγωγός διασχίζει τις Βαλκανικές χώρες εκτός από Ελλάδα και Αλβανία.

Οι ισορροπίες είναι λεπτές και οι χειρισμοί από ελληνικής πλευράς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να εξασφαλίσουν κυρίως το δημόσιο συμφέρον αλλά και να ενισχύσουν την θέση της Ελλάδας στην ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής.

Έλενα Σιάνου