> Voliotaki: O Σαββίδης «χτυπάει» και το νερό της Θεσσαλονίκης

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

O Σαββίδης «χτυπάει» και το νερό της Θεσσαλονίκης

Γερό μπάσιμο στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ από τον ομογενή επιχειρηματία

Ολοκληρώθηκε εν μέσω αντιδράσεων από Δήμο και πολίτες, η διαδικασία κατάθεσης προσφορών για την ιδιωτικοποίηση που διαχειρίζεται τους υδάτινους πόρους της Θεσσαλονίκης και τρέχει το τελευταίο διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ.

Παρ' ότι επισήμως δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις, τέσσερα σχήματα...
φέρονται να έχουν συμμετάσχει στην καταληκτική διαδικασία, με τον ομογενή από τη Ρωσία επιχειρηματία να συμμετέχει και σε αυτή τη διαδικασία δείχνοντας την πρόθεση του να παίξει σημαντικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα.

 Οι αντιδράσεις των τοπικών φορέων της Θεσσαλονίκης πάντως ήταν πολλές εναντίον της ιδιωτικοποίησης, με το Δήμο να ζητά να αναλάβει τη διαχείριση του νερού η Μητροπολιτική Επιτροπή και την πρωτοβουλία πολιτών "SOSτε το νερό" να ζητά δημοψήφισμα σχετικά με την τύχη της ΕΥΑΘ.

Τα επιχειρηματικά σχήματα που φέρονται να έχουν καταθέσει φάκελο είναι τα εξής: Η γαλλική εταιρία Suez Environment με τη σύμπραξη του Άκτωρ, η ΓΕΚ σε κοινοπραξία με τον όμιλο Αποστολόπουλου που κατέχει το Διαβαλκανικό και ισραηλινή εταιρία ύδρευσης, το σχήμα του Ιβάν Σαββίδη αλλά και η "Κίνηση 136", που αποτελείται από πολίτες που πιστεύουν πως το νερό της συμπρωτεύουσας πρέπει να διαχειρίζεται από συνεταιρισμούς σε επίπεδο γειτονιάς

 Μάλιστα, η τελευταία πρόταση υποστηρίζει πως αν κάθε πολίτης - πελάτης της ΕΥΑΘ δώσει 136 ευρώ, τότε οι πολίτες μπορούν να πάρουν στα χέρια τους τη διαχείριση των υδάτων της συμπρωτεύουσας.

Μοναδικό αγκάθι πάντως για τον Ιβάν Σαββίδη, αποτελεί ο όρος πως κάθε πρόταση πρέπει να περιλαμβάνει συνεργασία με εταιρία που έχει εμπειρία διαχείρισης υδάτων σε πόλη άνω των 500.000 ευρώ. Αυτή η προϋπόθεση δεν καλύπτεται προς το παρόν από την πλευρά Σαββίδη, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δίμηνη παράταση που φέρονται να ζήτησαν οι εκπρόσωποι του επενδυτή προκειμένου να την καλύψουν.