Η Μάργκαρετ Θάτσερ που απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών ήταν αυτή που κατάφερε να διώξει τον χουλιγκανισμό από τα Αγγλικά γήπεδα στη δεκαετία του '80 λαμβάνοντας δραστικά μέτρα μετά την τραγωδία του Χέιζελ.
Η Σιδηρά Κυρία της Αγγλίας έμεινε στην αθλητική ιστορία για την απόφαση που έλαβε ως πρωθυπουργός της Αγγλίας το 1985 να αποκλείσει όλες τις ομάδες της χώρας από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις μέχρι να νικήσει η Πολιτεία τον χουλιγκανισμό....Η απόφασή της είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, οι ομάδες έλεγαν ότι θα καταστραφούν οικονομικά αλλά το αποτέλεσμα όχι απλά δικαίωσε την Θάτσερ αλλά έδειξε το δρόμο και σε άλλες χώρες, έστω κι αν καμία δεν έχει λάβει τόσο δραστικά μέτρα.
Η τραγωδία του Χέιζελ στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών μεταξύ της Λίβερπουλ και της Γιουβέντους ήταν αυτή που ξεχείλισε το... ποτήρι του χουλιγκανισμού στην Αγγλία. Οι οπαδοί των "κόκκινων" έσπασαν ένα κιγκλίδωμα, επιτέθηκαν στους Ιταλούς με απολογισμό το θάνατο 39 ανθρώπων. Ο τελικός έγινε, η Γιούβε κατέκτησε το τρόπαιο αλλά αυτό ήταν το λιγότερο για τους Άγγλους.
Η Θάτσερ μαζί με την UEFA αλλά και τις αθλητικές αρχές της Αγγλίας αποφάσισαν να αποκλείσουν όλες τις Αγγλικές ομάδες από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η Σιδηρά Κυρία είχε δηλώσει: "Πρέπει να βγάλουμε τον χουλιγκανισμό από τα γήπεδα. Μόνο τότε θα ξαναπαίξουνε οι ομάδες μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις."
Ο αποκλεισμός δεν ήταν το μόνο μέτρο. Αποφασίστηκε να μπουν κάμερες ασφαλείας σε όλα τα γήπεδα, καταργήθηκαν οι θέσεις ορθίων, απαγορεύτηκε το αλκοόλ στις εξέδρες ενώ ο κάθε σύλλογος γνώριζε τα στοιχεία όλων των φιλάθλων που παρακολουθούσαν τους αγώνες.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Οι Άγγλοι μπορεί να δημιουργούν ακόμη και σήμερα επεισόδια εκτός Αγγλίας, κυρίως στους δρόμους και όχι εντός των σταδίων, αλλά μέσα στη χώρα τους δεν κάνουν το παραμικρό. Η πενταετία που έμειναν οι Αγγλικές ομάδες εκτός Ευρώπης (η Λίβερπουλ έμεινε 6) ήταν το καλύτερο μάθημα για όλους.