> Voliotaki: Πώς ο «αριστερός» Λίνεν προστάτευσε τον Κατίδη

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Πώς ο «αριστερός» Λίνεν προστάτευσε τον Κατίδη

Η άγνωστη κόντρα του Λινεν με τον Ότο Ρεχάγκελ (φωτο)

Ήταν ο πρώτος που έσπευσε να προστατεύσει τον Γιώργο Κατίδη μετά την προκλητική ενέργεια του ποδοσφαιριστή στο ΟΑΚΑ.

Ήταν ο προπονητής του. Ένας άνθρωπος γνωστός στον κόσμο του ποδοσφαίρου και ιδιαίτερα στην Γερμανία για τις πολιτικές του πεπεοιθήσεις. 

Ο «κόκκινος» Έβαλντ που την δεκαετία του 80 προκαλούσε το συντηρητικό κομμάτι του γερμανικού ποδοσφαιρικού κοινού με τις δηλώσεις και τις παρεμβάσεις του...
Δεν λίγοι αυτοί που τότε του ζητούσαν να «μετακομίσει» στην Ανατολική Γερμανία καταδικάζοντας τις αριστερές του απόψεις.
Αυτός λοιπόν, ο αριστερός Έβαλντ ήταν και ο πρώτος που προσπάθησε να προστατεύσει τον νεαρό ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ.

Ποιός όμως είναι ο Λίνεν;

Γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου του 1953 στη Δυτική Βεστφαλία, ενώ σε ηλικία 31 ετών σκέφτηκε την κάθοδο στην πολιτική μέσω των ευρωεκλογών του 1984 με τη Friendenliste, συμμαχία της ειρήνης αριστερών και οικολόγων.

Ποτέ του δεν έκρυψε ότι ήταν αριστερός και αυτό τον ακολουθούσε σε όλη την καριέρα, σε όλες του τις δραστηριότητες.

Βαθιά πολιτικοποιημένος, εργάστηκε για τη Διεθνή Αμνηστία, ενώ έκανε και ένα ντοκιμαντέρ για τη ZDF για τα παιδιά με νοητική στέρηση.

Το 2002 βρέθηκε στον πάγκο της Τενερίφης, η οποία ανέδειξε εκείνη περίοδο νέο πρόεδρο, τον «δεξιότατο» Βίκτορ Πέρεθ Ντε Ασάνιο. Η πολιτική κόντρα ανάμεσα στους δύο άντρες δεν άργησε να ξεσπάσει με τον Λίνεν να εγκαταλείπει πριν την ώρα του τον πάγκο που δεν τον χωρούσε.

Το επεισόδιο του Λίνεν με τον Οτο Ρεχάγκελ το μακρινό 1981

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Εβαλντ Λίνεν έχει πρωταγωνιστήσει σε ένα από τα χειρότερα μαρκαρίσματα στα χρονικά του ποδοσφαίρου και σε αυτό υπάρχει άμεση "σύνδεση" με τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Oτο Ρεχάγκελ.

Στις 14 Αυγούστου του 1981, στην πρεμιέρα της Μπουντεσλίγκα, η Βέρντερ Βρέμης έπαιζε με την Αρμίνια Μπίλεφελντ και ο βιρτουόζος Λίνεν ήταν από τους παίκτες εκείνους που είχαν ιδιαίτερη σχέση με την μπάλα και την έκανε ό,τι ήθελε. Σε μία από τις επελάσεις του σε εκείνο το παιχνίδι, ο Νόρμπερτ Ζίγκμαν της Βέρντερ Βρέμης με ένα αντιαθλητικό τάκλιν, τον έκοψε στην κυριολεξία, δημιουργώντας του ένα απίστευτο και αποκρουστικό σε όψη και βάθος τραύμα!

Οι τάπες του παπουτσιού του Ζίγκμαν δημιούργησαν ένα αποκρουστικό κόψιμο στον δεξιό μηρό του Λίνεν, μήκους 20 εκατοστών, το οποίο χρειάστηκε 27 ράμματα για να επουλωθεί και να ξαναθυμίζει... πόδι.

Μόλις ο 28χρονος, τότε, άσος αντίκρισε το πόδι του, άρχισε να ουρλιάζει και πήγε προς το μέρος του Ρεχάγκελ (προπονητής της ομάδας της Βρέμης), σπρώχνοντάς τον και κατηγορώντας τον για το άθλιο μαρκάρισμα του ποδοσφαιριστή του.

Μάλιστα, δεν δίστασε να δηλώσει μπροστά στις κάμερες της τηλεόρασης ότι ο πρώην προπονητής της εθνικής Ελλάδας είχε βάλει τον παίκτη του, ώστε να του κόψει τη μπάλα!

Δεν έμεινε εκεί, στη συνέχεια κατέθεσε μήνυση για τον τραυματισμό του, η οποία όμως ποτέ δεν δικαιώθηκε από τα γερμανικά δικαστήρια.