> Voliotaki: Δραματικές διαβουλεύσεις στην Κύπρο! - Αναζητείται φόρμουλα για ηπιότερο κούρεμα μικροκαταθετών

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Δραματικές διαβουλεύσεις στην Κύπρο! - Αναζητείται φόρμουλα για ηπιότερο κούρεμα μικροκαταθετών

- Η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο μείωσης του κουρέματος για τους καταθέτες κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ
- Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του τέλους για τους μικροκαταθέτες
- Κανονικά θα λειτουργήσουν αύριο οι τράπεζες στην Κύπρο
- Μήνυμα συμπαράστασης του Αντώνη Σαμαρά στον Κυπριακό λαό
- Καταποντίζονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Πληροφορίες για έκτακτο Eurogroup...


Το είπε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής: τόνισε ότι αναζητείται «μια πιο ισορροπημένη κατανομή του τέλους για τους καταθέτες κάτω των 100 χιλιάδων» σημειώνοντας ότι «είναι δύσκολο εγχείρημα διότι σε περίπτωση που αφαιρεθεί εντελώς το τέλος από τους μικροκαταθέτες οι υπόλοιποι θα επωμισθούν ένα τέλος άνω του 25%».

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του τέλους για τους μικροκαταθέτες σημειώνοντας ότι αυτό θα βοηθήσει να μην παρατηρηθεί μεγάλη εκροή καταθέσεων από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών, τι θα γίνει την επόμενη ημέρα εάν δεν εγκριθεί το νομοσχέδιο του κουρέματος, σημείωσε ότι σίγουρα θα υποστεί πλήγμα η αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος.

"Οι δύο μεγάλες τράπεζες, θα πρέπει να εξυγιανθούν. Θα πρέπει να δημιουργθούν δύο άλλες τράπεζες στις οποίες θα μπουν όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις και ένα μέρος των υγιών δανείων και αυτές οι τράπεζες θα ονομαστούν ενδεχομένως η νέα τράπεζα Κύπρου και η νέα Λαϊκή". Ο κ. Δημητριάδης διερωτήθηκε εν τούτοις τι θα γίνει με τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις, υπογραμμίζοντας ότι θα δεχτεί μεγάλο πλήγμα η αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος "γι΄αυτό αν μπορούμε να το αποφύγουμε καλύτερα είναι να το αποφύγουμε". Πρόσθεσε ακόμη ότι "θα γίνει σεβαστή η όποια απόφαση της Βουλής, επισημαίνοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ότι είναι δυαντό να διασφαλιστεί η χρηματοπιστσωτική σταθερότητα του τόπου".

Την ίδια ώρα ο ίδιος ο Πούτιν χαρακτήρισε άδικο, αντιεπαγγελματικό και επικίνδυνο τον φόρο επι των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο Πούτιν είχε έκτακτη συνάντηση σήμερα για να συζητήσει τις εξελίξεις στην Κύπρο

Σύμφωνα με τη Moody’s, οι ρωσικές τράπεζες είχαν τοποθετήσει περίπου 12 δισ. δολάρια στις κυπριακές τράπεζες και οι εταιρικές καταθέσεις ανέρχονταν στα 19 δισ. δολάρια στο τέλος του 2012.