> Voliotaki: Η «εκθρόνιση» του νέου Οθωνα...

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Η «εκθρόνιση» του νέου Οθωνα...

Ο Γερμανός προπονητής της Εθνικής Ελλάδας στο Euro 2004 επέστρεψε ως «πρεσβευτής καλής θέλησης» της Α. Μέρκελ, μοιράζοντας... χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς, ενώ ο συνοδεύων κ. Φούχτελ έκλεινε συμφωνίες με... τις ελληνικές Αρχές .

«Δεν έχει εφεύρει την κρίση η κυρία Μέρκελ, είναι μία πάρα πολύ έξυπνη γυναίκα με πολύ καλή καρδιά».
 
 Πολλά παρεμφερή επιχειρήματα χρησιμοποίησε ο Οτο Ρεχάγκελ, που κατέφθασε στη χώρα μας ως πρεσβευτής καλής θέλησης την εβδομάδα που πέρασε, αλά μπρατσέτα με τον υφυπουργό Εργασίας Χ.Γ. Φούχτελ, συντονιστή της περιβόητης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης....
Δεν ξέρουμε κατά πόσο ο «νέος Οθωνας» συνέγειρε τα συναισθηματικά αντανακλαστικά της «ελληνικής ψυχής», σίγουρα όμως ενθουσίασε τους κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι, κρίνοντας από τις δηλώσεις τους, συντάχθηκαν πλήρως με τις προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία λάνσαρε και σύνθημα για την περίσταση της επίσκεψης: «Να ενθαρρύνουμε τους Ελληνες φίλους μας».

Προπαγάνδα

«Το 2004 κερδίσαμε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα διότι ο κ. Ρεχάγκελ επέβαλε την πειθαρχία, τη συνεργατικότητα και τον ορθολογισμό στους Ελληνες.

Παράλληλα όμως σεβάστηκε τον ενθουσιασμό, τη φαντασία, την εκρηκτικότητα των Ελλήνων και τους άφησε ελεύθερο χώρο για να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και το ταλέντο τους και να καταπλήξουν όλη την Ευρώπη. Αυτό το πνεύμα χρειάζεται να μεταφερθεί και στην πολιτική», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ευρ. Στυλιανίδης.

Μέλος της νεολαίας του Αντενάουερ, αλλά και υποστηρικτής του Χέλμουτ Κολ, η ιδιότητα του πρεσβευτή της καγκελαρίου Α. Μέρκελ δεν θα πρέπει να δυσκόλεψε και πολύ τον πρώην προπονητή της Εθνικής Ελλάδας: «Ο κ. Οτο Ρέχαγκελ εκπροσωπεί τον κόσμο στη Γερμανία που συμπάσχει και θέλει να συμβάλει ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα αυτή την προοπτική που αξίζουν οι άνθρωποί της και προπαντός οι νέοι άνθρωποί της», τόνιζε με έμφαση ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας.

Το πρόγραμμα της εξαήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα ήταν πυκνό και περιελάμβανε συναντήσεις με υπουργούς και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το αντικείμενο των οποίων συμπίπτει απόλυτα με τις «πολύπλευρες δραστηριότητες που έχει αναπτύξει η Ελληνογερμανική Συνέλευση» στη χώρα μας.

Business

Στο πλευρό του πάντα, άλλωστε, ήταν ο κ. Φούχτελ, ακόμη δύο Γερμανοί αξιωματούχοι, αλλά και «ειδήμονες από τα προγράμματα των ελληνογερμανικών συνεργασιών τεχνολογίας, με σκοπό να συνεχιστούν τα ήδη τρέχοντα ή να ξεκινήσουν καινούργια».

Εξ ου και η συνάντηση με την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, καθώς ο τομέας της απασχολεί σοβαρά την Ελληνογερμανική Συνέλευση. Και δεδομένης της συγκυρίας, ο Γερμανός προπονητής εγκαινίασε και την πρώτη επαγγελματική σχολή, που έγινε βάσει γερμανικών προδιαγραφών, στα πρότυπα του διττού συστήματος εκπαίδευσης. Με αιχμή του δόρατος την ελληνογερμανική συνεργασία, πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, ο οποίος μίλησε για «τα μηνύματα φιλίας και ενότητας» που φέρνει μαζί του ο «αγαπητός Οτο».

«Εχουμε περάσει πολύωρες συζητήσεις σ' αυτό το τραπέζι, όπου δεν θαυμάζαμε μόνο τη θέα, αλλά είχαμε και συζήτηση εργασίας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Φούχτελ στον κ. Σγουρό, αναδεικνύοντας τη στενή σχέση της Περιφέρειας με την Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του κ. Ρεχάγκελ δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι εφαρμόστηκε στην πράξη η γνωστή παροιμία «το ένα χέρι νίβει το άλλο...»: ο χερ Οτο προμοτάριζε τις δραστηριότητες του κ. Φούχτελ, κι αυτός με τη σειρά του επενέβαινε στις δημόσιες εμφανίσεις τους, όταν του απευθύνονταν «δύσκολες» ερωτήσεις για τη νέα του αποστολή στην Ελλάδα. Τονίστηκε άλλωστε πολλές φορές ότι «κατά την επίσκεψή του δεν πρόκειται να αποτιμηθεί πολιτικά η σημερινή κατάσταση της χώρας, αλλά να εμψυχωθούν οι Ελληνες».

Τριτοκοσμική χώρα

Απορίας άξιον είναι, βέβαια, πως ο κ. Ρεχάγκελ δεν προέβη νωρίτερα σε μία προσπάθεια εμψύχωσης και εξομάλυνσης, «στη στρέβλωση που υπάρχει στις ελληνογερμανικές σχέσεις», όπως έλεγε και ξανάλεγε τις περασμένες μέρες. Τρία χρόνια, που είμαστε στη δίνη της κρίσης, κανείς δεν θυμάται να προέβη σε κάποια υποστηρικτική δήλωση υπέρ της Ελλάδας. Ουδείς γνωρίζει επίσης αν η ουμανιστική προσέγγιση του κ. Οτο «προς τον ελληνικό λαό» έφερε κάποιο αποτέλεσμα.

Σε πολλούς, η προσπάθεια προσέγγισης «για μία ειλικρινή και βαθιά φιλία» θύμισε «αντιμετώπιση τρικοσμικής χώρας», από την οποία το μόνο που έλειπαν ήταν οι χάντρες και οι καθρέφτες. Αντίθετα, από την άλλη πλευρά, την εγχώρια, περίσσεψαν οι αναμνηστικές πλακέτες και τα δώρα με τοπικά προϊόντα της ελληνικής αγροτικής γης προς τον κ. Ρεχάγκελ και τη συνοδεία του.

enet.gr