> Voliotaki: Κίνδυνος ακυβερνησίας στην Ιταλία μετά το εκλογικό θρίλερ

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Κίνδυνος ακυβερνησίας στην Ιταλία μετά το εκλογικό θρίλερ


«ΣΕΙΣΜΟΣ» ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Μπροστά στο φάσμα της ακυβερνησίας βρίσκεται η Ιταλία μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που χαρακτηρίστηκαν από την εκρηκτική άνοδο ενός πρώην κωμικού, ανέδειξαν κεντροαριστερή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μία Γερουσία χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία και προκαλούν την έντονη ανησυχία των ευρωπαίων εταίρων της χώρας....

Η κεντροαριστερά, υπό την ηγεσία του Πιερλουίτζι Μπερσάνι, κέρδισε την πλειοψηφία της κάτω Βουλής και διεκδίκησε τις περισσότερες έδρες στη Γερουσία, δεν κατάφερε όμως να κερδίσει την πλειοψηφία στην άνω Βουλή, που χρειάζεται προκειμένου να αναδειχτεί κυβερνών κόμμα.  

Ως εκ τούτου, ο Μπερσάνι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση συμμαχίας ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το  Σύνταγμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αναμένεται να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Η αναγκαία πλειοψηφία για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, στην γερουσία, είναι εκατόν πενήντα οκτώ εδρών.

Μόνος πραγματικός νικητής των εκλογών αυτών είναι ο Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα των 5 Αστέρων, που κατόρθωσε να κερδίσει τους ιταλούς ψηφοφόρους παίζοντας ανάμεσα στην απόρριψη της πολιτικής τάξης, την οργή κατά της λιτότητας και την απαξίωση της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα εξασφάλισε το 25% των ψήφων και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου και έγινε τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Η κεντροαριστέρα του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι 29,55%,
Ο συνασπισμός της μπερλουσκονικής δεξιάς 29,13%
Το Κίνημα 5 Αστέρων 25,54%
Η επιλογή πολιτών του Μόντι 10,56%

Με καταμετρημένες τις ψήφους στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων λαμβάνουν στη Γερουσία:

Η συμμαχία Μπερσάνι 31,61% έδρες 120
Ο κεντροδεξιός συνασπισμός Μπερλουσκόνι 30,65% έδρες 115
Το Κίνημα 5 Αστέρων 23,79% έδρες 58


Mπερσάνι: «Πολύ ευαίσθητη η κατάσταση»


Ο Μπερσάνι ανακοίνωσε τη νίκη του αλλά δήλωσε ότι είναι προφανές πως η Ιταλία βρίσκεται σε μια «πολύ ευαίσθητη κατάσταση». Στελέχη του κόμματος δήλωσαν ότι η κεντροαριστερά θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση αλλά δεν έχει γίνει ακόμα σαφές ποιες θα είναι οι επιλογές του. Ούτε ο Γκρίλο, αλλά ούτε και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έδειξαν να είναι πρόθυμοι για οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις.

Ικανοποίηση στο επιτελείο του Μπερλουσκόνι 


Ο δε γραμματέας του «Λαού της Ελευθερίας» από την πλευρά του Αντζελίνο Αλφάνο, μιλώντας στα ιταλικά βραδινά δελτία ειδήσεων, τόνισε ότι «η κεντροδεξιά συμμαχία κερδίζει στη Γερουσία, και πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα». Και πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, είναι πολύ νωρίς για να εκφραστούμε».

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τέλος, έκανε γνωστό ότι θα μιλήσει σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή του ομίλου του Μediaset.

Γκρίλο: Δεν θα κάνουμε υπόγειες συμφωνίες 


«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάνουμε υπόγειες συμφωνίες. Θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν μια μεγάλη κυβέρνηση, αλλά δεν πρόκειται να τα καταφέρουν», δήλωσε ο Μπέπε Γκρίλο, μιλώντας στο διαδικτυακό κανάλι του κινήματος.

«Εμείς θα δώσουμε τις μάχες μας, με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο. Όποιος θέλει, ας μας ακολουθήσει»,  πρόσθεσε ο Ιταλός ηθοποιός, κατά την άποψη του οποίου «το να παραδοθεί και πάλι η χώρα στο Μπερλουσκόνι, για έξι μήνες ή ένα χρόνο, θα αποτελούσε αδίκημα κατά ολόκληρου του γαλαξία».

Ευχαριστημένος ο Μόντι 


«Tο αποτέλεσμά μας είναι ικανοποιητικό», δήλωσε,  ο Μάριο Μόντι, σχολιάζοντας την επίδοσή του «Κινήματος Πολιτών» του οποίου ηγείται.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος, λαμβάνοντας υπόψη το ότι η λίστα και η συμμαχία μας δημιουργήθηκαν στις 4 Ιανουαρίου. Πέρασαν 50 ημέρες και κερδίσαμε 3.200.000 ψηφοφόρους, χωρίς να διαθέτουμε μέσα και υποδομές», πρόσθεσε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Νευρικότητα στις αγορές


Από την άλλη, νευρικότητα δημιουργήθηκε στις χρηματοπιστωτικές αγορές στην προοπτική ενός πολιτικού αδιεξόδου στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομίας της ευρωζώνης.