> Voliotaki

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΙΣΧΥΕΙ Η ΝΕΑ ΛΙΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Ξεκινάει σήμερα να ισχύει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, που, σε ορισμένες περιπτώσεις προβλέπει μειώσεις από 5% έως και 10%. 

Περίπου 7.300 φάρμακα θα πωλούνται φθηνότερα από σήμερα σύμφωνα με τον Αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά και αντίστοιχα σε 150 φάρμακα θα υπάρξει αύξηση τιμών. ...


Σημειώνεται ότι η λίστα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων έμεινε ανέγγιχτη. Οι μειώσεις κυμαίνονται από 5% έως 10% στα γενόσημα φάρμακα καθώς και σε όσα έχει λήξει η πατέντα τους. Η μείωση θα είναι της τάξεως του 10% για τα φάρμακα αξίας 10 ευρώ και άνω και 5% για φάρμακα αξίας 5 έως και 10 ευρώ.

 Οι μειώσεις αυτές αφορούν σχεδόν το σύνολο των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην χώρα μας (πρόκειται για 12.048 σκευάσματα) καθώς προστασία πατέντας έχουν 800 φάρμακα. Η μεσοσταθμική μείωση είναι 7%, που κατά το υπουργείο μεταφράζεται σε εξοικονόμηση έως και 150 εκατ ευρώ από την ετήσια φαρμακευτική δαπάνη.

 Παράγοντες του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι με το νέο αυτό δελτίο αίρονται αρκετά από τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στην αγορά με τις ελλείψεις φαρμάκων.