> Voliotaki: Ο Μαν. Σφακιανάκης για την λίστα Λαγκάρντ, τον ηλεκτρονικό τζόγο και τους παιδεραστές

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Ο Μαν. Σφακιανάκης για την λίστα Λαγκάρντ, τον ηλεκτρονικό τζόγο και τους παιδεραστές

 Από τον Δημήτρη Δελεβέγκο

Σημαντικό ρόλο στο κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής θα διαδραματίσει η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ. Όπως αναφέρει ο Μανώλης Σφακιανάκης, προϊστάμενος της υπηρεσίας, που έχει βραβευτεί τρεις φορές από το FBI, κάθε χρόνο τα ποσά που διακινούνται μέσω μη αδειοτημένων ιστοσελίδων παράνομου στοιχηματισμού είναι τεράστια, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει σημαντικά έσοδα....


 Ο κ. Σφακιανάκης σημειώνει ότι πρέπει να διερευνηθεί εάν έχει τηρηθεί το πρωτόκολλο ασφαλείας για τη δεύτερη λίστα των Ελλήνων καταθετών και αναφέρει ότι η έρευνα για την υποκλοπή απόρρητων φορολογικών δεδομένων του υπ. Οικονομικών βρίσκεται σε εξέλιξη.


Πολλά έχουν ειπωθεί για την αυθεντικότητα της πρώτης λίστας Λαγκάρντ. Πώς διασφαλίζεται η γνησιότητα της δεύτερης λίστας;

Ο τρόπος με τον οποίο μεταβιβάστηκε στις ελληνικές υπηρεσίες η πρώτη λίστα Λαγκάρντ έδινε τη δυνατότητα σε κάποιον να προσθαφαιρέσει ονόματα. Επομένως, δεν γνωρίζουμε εάν είναι αυθεντική ή όχι, επειδή δεν είχαν τηρηθεί τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα ασφάλειας (χρήση ειδικού λογισμικού) που προβλέπονται για το άνοιγμα τέτοιου είδους αρχείων. Θέλω να πιστεύω ότι για τη δεύτερη λίστα Λαγκάρντ επράχθησαν τα δέοντα και εφαρμόστηκαν τα πρότυπα ασφαλείας, προκειμένου να μην αμφισβητηθεί εκ νέου το περιεχόμενό της.

Ποιοι είναι οι Έλληνες anonymous;


Πρόκειται για μια ομάδα ανήλικων χάκερ ηλικίας 13-17 χρόνων, με υψηλό δείκτη ευφυΐας. Είναι παιδιά της «διπλανής πόρτας», των οποίων τη συντριπτική πλειονότητα έχουμε εντοπίσει, αλλά δεν μπορούμε να συλλάβουμε. Έχουμε ενημερώσει τον εισαγγελέα ανηλίκων για τους ψηφιακούς βανδαλισμούς που έχουν διαπράξει. Η δική μας αποστολή είναι να προστατέψουμε τα δίκτυα της χώρας και σε αυτό μας βρίσκουν απέναντί τους.

Κατά πόσο έχει συμβάλει η κρίση στην αύξηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος;


Το παραδοσιακό έγκλημα έχει μετεξελιχθεί σε ηλεκτρονικό. Σήμερα τα πάντα πραγματοποιούνται στο Διαδίκτυο. Και, όσο αυξάνεται η ευρυζωνικότητα, τόσο μεγαλώνει η εγκληματικότητα. Είναι ενδεικτικό ότι το 1995 η συγκεκριμένη υπηρεσία στελεχωνόταν μόνον από μένα. Το 1999 γίναμε δύο, το 2004 το τμήμα στελεχωνόταν από 4 άτομα, ενώ σήμερα αποτελείται από 80 καταρτισμένους επιστήμονες. Πριν από τρία χρόνια ασχολούμασταν με περίπου περίπου 20 υποθέσεις μηνιαίως, ενώ σήμερα καλούμαστε καθημερινά να διαχειριστούμε τουλάχιστον 40 εισερχόμενες τηλεφωνικές και έγγραφες καταγγελίες. Η παιδική πορνογραφία και η τρομοκρατία των παιδιών μέσω Διαδικτύου, τα τυχερά παίγνια και ο τζόγος, όπως και η ηλεκτρονική απάτη, είναι ορισμένα από τα πιο σοβαρά ψηφιακά εγκλήματα.

Η υπηρεσία σας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της φοροδιαφυγής.


Βρισκόμαστε στην αιχμή του δόρατος κατά της φοροδιαφυγής, μεγάλο μέρος της οποίας πραγματοποιείται online. Σύμφωνα με εκθέσεις, κάθε χρόνο οι Έλληνες δαπανούν περίπου 3,5 δισ. σε παράνομες ιστοσελίδες στοιχηματισμού ή καζίνο. Πρόκειται για μαύρο χρήμα που θα καταπολεμήσουμε από κοινού με την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, στο πλαίσιο του νόμου που θα εφαρμοστεί σε 3 μήνες.



Πηγή:www.capital.gr


Με ποιον τρόπο;

Θα ελέγχουμε το Διαδίκτυο με στόχο τον εντοπισμό των ιστοσελίδων που δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας. Τα sites αυτά θα μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» και θα «μπλοκάρονται», θα διακόπτεται η λειτουργία τους. Επιδιώκουμε, σε αγαστή συνεργασία με την Επιτροπή Παιγνίων, να φέρουμε στη χώρα τα 3,5 δισ. που σήμερα παραμένουν αφορολόγητα, υπηρετώντας και τους εθνικούς στόχους για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Τέλη Νοεμβρίου συλλάβατε τον χάκερ που είχε υποκλέψει από το υπ. Οικονομικών απόρρητα φορολογικά δεδομένα. Υπάρχουν εξελίξεις στη συγκεκριμένη υπόθεση;
Η έρευνα συνεχίζεται. Πιάσαμε ένα άτομο πίσω από το οποίο βρίσκονται πολλοί άλλοι. Αναζητούμε τη διαδρομή των στοιχείων, σε ποιους έχουν διοχευτευθεί. Ας ξεκαθαρίσουμε ότι τα υποκλαπέντα δεδομένα σχετίζονται με 10 εκατ. εφαρμογές που διαιρούνται σε πολυάριθμα επίπεδα, βάσει, π.χ., του αριθμού των αυτοκινήτων ή των κατοικιών που διαθέτει κάποιος φορολογούμενος. Αφορούν, δηλαδή, ορισμένο αριθμό Ελλήνων και όχι το σύνολο του πληθυσμού.
Έχει αποτιμηθεί το κόστος του κυβερνο-εγκλήματος;
Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο κοστίζει το online έγκλημα, η απάτη μέσω πιστωτικών καρτών ή καταθετικών λογαριασμών. Διεθνώς οι τράπεζες αποτιμούν, αλλά, για ευνόητους λόγους, δεν δημοσιοποιούν το μέγεθος της ζημίας. Μόνον περιπτωσιολογικά μπορούμε να προσεγγίσουμε το κόστος του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Για παράδειγμα, προ ημερών, συμπολίτης μας έχασε 215.000 ευρώ ανταποκρινόμενος σε e-mail που τού γνωστοποιούσε ότι είναι κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας. Δύο ακόμα θύματα ηλεκτρονικής απάτης έχασαν περίπου 1 εκατ. ευρώ.
Ποιος είναι ο τζίρος της παιδικής πορνογραφίας;
Παγκοσμίως δαπανώνται δισεκατομμύρια δολάρια και δεν είναι τυχαίο ότι η διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού κατατάσσεται στην τρίτη θέση, μετά τα όπλα και τα ναρκωτικά. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει παραγωγή, αλλά μόνο διακίνηση πορνογραφικού αντικειμένου. Στην υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαθέτουμε ειδικό λογισμικό, μέσω του οποίου εντοπίζουμε κατευθείαν όσους διακινούν φωτογραφίες και βίντεο.
Τι συμβουλεύετε τα παιδιά στα ψηφιακά σεμινάρια που πραγματοποιείτε στα σχολεία;
Κάθε Παρασκευή 12.00-14.00 είκοσι αμφιθέατρα σχολείων με χιλιάδες μαθητές συνδέονται με την υπηρεσία μας, η οποία τους ενημερώνει πώς να πλοηγούνται με ασφάλεια στον παγκόσμιο ιστό. Μέχρι σήμερα έχουμε ενημερώσει περισσότερα από 200.000 παιδιά. Η συγκεκριμένη δράση, όπως και η λειτουργία της ιστοσελίδας cyberkid.gr, τελούν υπό τη χορηγία δύο μεγάλων τηλεπικοινωνιακών ομίλων.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 4ης Ιανουαρίου