> Voliotaki: Θα ζούμε 5-6 χρόνια λιγότερο, εξαιτίας του μνημονίου!

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Θα ζούμε 5-6 χρόνια λιγότερο, εξαιτίας του μνημονίου!

Θα ζούμε 5-6 χρόνια λιγότερο, εξαιτίας του μνημονίου!
 Πολλοί Έλληνες δεν πάνε στον γιατρό γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους στην επίσκεψη και στις εξετάσεις – Ακόμη και τα παιδιά μένουν χωρίς τα απαραίτητα εμβόλια…

Πια, οι ολέθριες επιπτώσεις του μνημονίου και των εγκληματικών μέτρων –όπως η συνταγογράφηση δραστικής- που επιβάλλει η τρόικα σε αγαστή συνεργασία με τους εν Ελλάδι αντιπροσώπους της, την τρικομματική κυβέρνηση, δεν είναι λόγια και εκτιμήσεις....


Πια, προκύπτει μέσα από επιστημονικές μελέτες με αντικείμενο την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, αυτό για το οποίο το newsbomb.gr έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από την πρώτη στιγμή: η αδίστακτη πολιτική στην Υγεία με τη γερμανική σφραγίδα κόβει χρόνια από τις ζωές μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνέδριο για την Υγεία, οι πολιτικές που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης θα έχουν επίπτωση τη μείωση του μέσου όρου ζωής των Ελλήνων κατά 5-6 χρόνια!

Αναλυτικά, εκτεταμένες είναι οι επιπτώσεις στην κοινωνία και την υγεία του πληθυσμού από τις μνημονιακές παρεμβάσεις σε όλα τα πεδία της πολιτικής και όχι μόνο στον τομέα υγείας, όμως το τελικό αποτέλεσμα είναι η επιδείνωση των δεικτών υγείας του πληθυσμού και πολύ περισσότερο μάλιστα, στην ψυχική υγεία. Τα πρώτα και σημαντικότερα θύματα, είναι οι χρόνια πάσχοντες ασθενείς, ενώ ακολουθούν φτωχοί, ηλικιωμένοι, άνεργοι και μετανάστες, ενώ οι επιπτώσεις απλώνονται στο σύνολο του πληθυσμού.

Τα παραπάνω επισήμαναν ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας καθ. Γιάννης Κυριόπουλος και οι οικονομολόγοι Ελπίδα Πάβη και Μπάμπης Οικονόμου, με αφορμή τα συμπεράσματα του 8ου συνεδρίου για τη διοίκηση, τα οικονομικά και τις πολιτικές της υγείας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και προτάσεις για την αναμόρφωση του συστήματος υγείας της χώρας, με στόχο να γίνει πιο αποτελεσματικό.

Ξεκινώντας από την κρίση των χωρών της Ανατολικής Ασίας το ΄90 και τις χώρες της τ. ΕΣΣΔ το 2000, τώρα διαπιστώνεται και στη χώρα μας τεράστια αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας από 3,1 τοις χιλίοις στο 4-5 τοις χιλίοις, οι πολίτες παρατηρούν μείωση του επιπέδου της υγείας τους κατά 12%, ενώ οι ίδιοι αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης σε ποσοστό 18,1%.

Η κρίση δεν έχει πλήξει όλο τον πληθυσμό εξίσου. Στο κόκκινο βρίσκεται το 38% του πληθυσμού που δηλώνει ότι πάσχει από κάποια ασθένεια, ενώ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού καθυστερεί να πάει στο γιατρό, γιατί δεν έχει να πληρώσει τη συμμετοχή που απαιτείται είτε για την επίσκεψη, είτε για τις εξετάσεις. Την ίδια ώρα, ο εμβολιασμός των παιδιών είναι ατελής, αφού δεν τηρούνται ούτε τα χρονοδιαγράμματα των επαναλήψεων, ούτε οι εμβολιασμοί όπως προβλέπονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Όλα αυτά αθροιστικά, οι ειδικοί περιμένουν να έχει επίπτωση στην μέση επιβίωση των Ελλήνων, κατά 5-6 χρόνια λιγότερο!

Μάλιστα επισημαίνουν ότι οι περικοπές έχουν οδηγήσει σε στρεβλώσεις, και αντί να γίνονται διαρθρωτικές αλλαγές που θα μας βγάλουν από το πρόβλημα, οι συνεχείς περικοπές μειώνουν τις υπηρεσίες υγείας και απορυθμίζουν ολόκληρο τον τομέα, συνολικά.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου που συνιστούν οι συνεχιζόμενες ατυχείς πολιτικές και ζητούν ολική επαναφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με δράσεις πρόληψης και διαχείρισης νοσημάτων.

Συγκεκριμένα προτείνουν:

- εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών για τα λοιμώδη νοσήματα κυρίως για τα παιδιά και τις ευάλωτες ομάδες
- εθνικό σχέδιο δράσης για τα χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά, διαβήτης, καρκίνοι)
- έλεγχο παραγόντων κινδύνου (κάπνισμα, διατροφή, κ.ά.)
- χρήση οικονομικών εργαλείων (τιμές, φόροι)
- εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για νοσήματα όπως ο καρκίνος του μαστού και του τραχήλου της μήτρας,
- προστασία της ψυχικής υγείας από κατάθλιψη και αυτοκτονίες.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε και ένα Δίκτυο Πολιτικών της Υγείας με τη συμμετοχή των τεσσάρων χωρών που βρίσκονται σε κρίση: Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία.
Το Δίκτυο θα διαμορφώσει ένα κείμενο πολιτικών θέσεων για την ανάληψη ενιαίων πολιτικών προστασίας της υγείας των πολιτών στις χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου. Η πρόταση θα υποβληθεί στη συνάντηση των Υπουργών Υγείας των Ευρωπαϊκών χωρών στο Όσλο της Νορβηγίας την ερχόμενη άνοιξη.