Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος
στέλνοντας ξεκάθαρες απαντήσεις στις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις
του Αλβανού Πρωθυπουργού αλλά και στην αδιάλλακτη στάση που συνεχίζουν
να κρατούν οι Σκοπιανοί.
O Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος από τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, ήταν ξεκάθαρος και χωρίς περιστροφές αναφέρθηκε στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας... τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στη διευρυνσιακή διαδικασία, ως ένα καθοριστικό εργαλείο για την εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της προόδου στην περιοχή. Και στη συνέχεια με αυστηρό τρόπο τόνισε ότι η πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να συγχέεται με «πάρτι» όπου μπορεί να πηγαίνει ο καθένας ακάλεστος.
Αφού υπενθύμισε τις συνέπειες που είχε ιστορικά ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός στην περιοχή μας, ο κ. Αβραμόπουλος περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια, στηλιτεύοντας την έξαρση του εθνικισμού, των εδαφικών διεκδικήσεων, του αλυτρωτισμού και του λαϊκισμού, που συνεχίζουν να κυριαρχούν στην εσωτερική πολιτική σκηνή κάποιων χωρών της περιοχής. Ο Υπουργός Εξωτερικών συνέχισε λέγοντας ότι όλοι πρέπει να πάρουν απόφαση ότι η επαναχάραξη συνόρων στα Βαλκάνια έχει οριστικά τελειώσει και ότι τα ανοικτά προβλήματα της περιοχής δεν πρέπει να εισαχθούν ανεπίλυτα στη Συμμαχία. Ο κ. Αβραμόπουλος έκλεισε την αναφορά του στο θέμα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού των βασικών αρχών και προϋποθέσεων που έχει θέσει το ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων ο σεβασμός των κανόνων καλής γειτονίας.
Κατά την διάρκεια του γεύματος, έγινε ανταλλαγή απόψεων με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της πρακτικής συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας, δίδοντας, παράλληλα, έμφαση και σε ζητήματα συνεργασίας επιχειρησιακής φύσης, ενώ συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στη Συρία. Στην παρέμβαση του, ο Υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος τόνισε το στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας της Συμμαχίας με τη Ρωσία, και την ανάγκη ενίσχυσης του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ, ως προς τη Συρία, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θεωρεί ότι μόνο μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας, στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις της χώρας, μπορεί να δοθεί διέξοδος, ώστε να μπορέσει ο συριακός λαός να εκφρασθεί αυθεντικά και να αποφασίσει για το μέλλον του. Ως προς το θέμα της παροχής αντιπυραυλικής βοήθειας με Patriot προς την Τουρκία, η οποία θα βρίσκεται υπό νατοϊκό έλεγχο, ο Υπουργός υπογράμμισε τον αυστηρά αμυντικό χαρακτήρα της, ο οποίος περιγράφεται ρητά στις σχετικές αποφάσεις.
Μετά το πέρας του γεύματος εργασίας, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, όπου, σε συνέχεια των συναφών πολιτικών που είχαν συμφωνηθεί στο Βερολίνο, τον Απρίλιο 2011, συζητήθηκαν οι Εταιρικές Σχέσεις του ΝΑΤΟ και ειδικότερα οι προτεραιότητες της Συμμαχίας στον τομέα αυτό, ο Μεσογειακός Διάλογος, το πρόγραμμα «Σύμπραξη για Ειρήνη» και η Πρωτοβουλία Κωνσταντινουπόλεως. Συζητήθηκε, επίσης, η τρέχουσα κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, με έμφαση στο Κόσοβο και στον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας. Κατά τη σχετική συζήτηση, ο κ. Υπουργός ανέδειξε τη σημαντική συμβολή της χώρας μας στην αποστολή της KFOR και υπογράμμισε την αξία που έχει για τη διεθνή ασφάλεια το πρόγραμμα εταιρικών συνεργασιών της Συμμαχίας, το οποίο θα πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται ανεμπόδιστα.