> Voliotaki: Κίνδυνος δραματικής εξάπλωσης των ασθενειών στην Ελλάδα

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Κίνδυνος δραματικής εξάπλωσης των ασθενειών στην Ελλάδα

  «ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ» ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΕΚΡΑΓΕΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
 
Κίνδυνο αύξησης των λομώξεων που εμφανίζουν ανθεκτικότητα στα φάρμακα, επισημαίνει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), Μαρκ Σπρένγκερ, αποδίδοντάς τον στο ότι τα ελληνικά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, με αποτέλεσμα το προσωπικό να μην είναι σε θέση να τηρεί βασικές διαδικασίες ελέγχου νοσημάτων, όπως η χρήση γαντιών, καταγράφει το Reuters....

«Ήδη γνωρίζαμε ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ κακή κατάσταση όσον αφορά στις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις ωστόσο μετά την επίσκεψη μου σε νοσοκομεία της χώρας, είμαι πραγματικά πεισμένος για την κατάσταση», διαπίστωσε ο κ. Σπρένγκερ.

Με λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές να φροντίζουν περισσότερους ασθενείς και τα νοσοκομεία να μην διαθέτουν ρευστό για τις προμήθειες, προκύπτουν κίνδυνοι ακόμη και σε ό,τι αφορά τη βασική υγιεινή, υπογραμμίζει ο επικεφαλής του ECDC.

Υπογραμμίζεται πως η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει ένα από τα χειρότερα προβλήματα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ενώ οι ειδικοί φοβούνται ότι, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, γίνονται περικοπές σε προσωπικό και στην τήρηση των διεθνών προτύπων της περίθαλψης.

Βάσει των λεγομένων του Σπρένγκερ, τα παραπάνω σημαίνουν πως ασθενείς με ιδιαίτερα μολυσματικές ασθένειες, όπως η φυματίωση είναι πιθανόν να μην λάβουν τη θεραπεία που χρειάζονται, με συνέπεια να διευρύνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης των επικίνδυνων λοιμώξεων στην Ευρώπη.

Ακόμη, και ο επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Ρομπέρτο Μπαρτολίνι, σημείωσε την ανησυχία του για το ποσοστό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά, όπως ειπώθηκε, οι περικοπές σε πόρους και προσωπικό καθιστούν πλέον πολύ δύσκολο τον έλεγχο των λοιμώξεων και των κανόνων υγιεινής.

«Οι χώρες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές όταν επιλέγουν τι θα κόψουν και τι θα κρατήσουν», υποστηρίχθηκε, ενώ ο κ. Μπερτολίνι συμπληρωσε πως αυτή είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, αφού μεσοπρόθεσμα μπορεί να επηρεάσει την υγεία του πληθυσμού πολύ πιο έντονα, με αποτέλεσμα το κόστος τελικά να αυξάνεται, αντί να μειώνεται.