> Voliotaki: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΑΝΕΙ 400 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΤΣΙΓΑΡΩΝ

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΑΝΕΙ 400 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΤΣΙΓΑΡΩΝ

Μεγάλη αύξηση στη διακίνηση και κατανάλωση λαθραίων και παράνομων καπνικών προϊόντων που έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες στα κρατικά έσοδα, έχει σημειωθεί την τελευταία τετραετία στη χώρα μας. 

Όπως τονίστηκε την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της εταιρείας Παπαστράτος, η διακίνηση και κατανάλωση λαθραίων τσιγάρων έφτασε τον Απρίλιο στο 13,2%. ...
Αντίστοιχα, το κράτος χάνει ετησίως φορολογικά έσοδα ύψους 400 εκατ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με τις συντάξεις όλων των δημοσίων υπαλλήλων για ένα μήνα ή 860.000 επιδόματα ανεργίας.

Η συνολική κατανάλωση εκτιμάται ότι ανήλθε στα 26,8 δισ. τσιγάρα το 2011 ή 8,4% χαμηλότερα από το 2010. Το 2011 τα παράνομα τσιγάρα στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν στο 10,1% της συνολικής κατανάλωσης, δηλαδή 2,7 δισ. τσιγάρα, ποσοστό πενταπλάσιο σε σχέση με το 2,2% του 2008.

Τα illicit whites (μάρκες που δεν υπάρχουν νόμιμα στην αγορά που παρασκευάζονται και διακινούνται παρανόμως χωρίς την άδεια του κατόχου τους) αποτελούν το 45% των παράνομων τσιγάρων. 

Η Ελλάδα είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ (3,8%) το 2011 σε σχέση με το 2010. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Απρίλιο, η τάση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων είναι αυξητική για το σύνολο του 2012 και αναμένεται να ξεπεράσει το 13%. 

Υπολογίζεται ότι η πάταξη του παράνομου εμπορίου τσιγάρων θα σήμαινε 15% μεγαλύτερο τζίρο για τα νόμιμα σημεία πώλησης.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Παπαστράτος» Νικήτας Θεοφιλόπουλος, μερικές από τις συνέπειες του παράνομου εμπορίου τσιγάρων είναι μειωμένα κρατικά έσοδα, χαμένες θέσεις εργασίας και έσοδα για τη νόμιμη αλυσίδα (καπνοπαραγωγοί, βιομηχανία, χονδρεμπόριο, λιανεμπόριο), χρηματοδότηση εγκληματικών οργανώσεων και δραστηριοτήτων, αθέμιτος ανταγωνισμός από τα κυκλώματα του παράνομου εμπορίου εις βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων καπνικών προϊόντων, υπονόμευση των στόχων δημόσιας υγείας κ.ά.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοφιλόπουλο, απαραίτητος είναι ο σχεδιασμός μιας ολοκληρωμένης πολιτικής κατά του παράνομου εμπορίου τσιγάρων. Στο πλαίσιο αυτό η πρόταση της εταιρείας περιλαμβάνει:
- Εκπόνηση εθνικού σχεδίου δράσης κατά του παράνομου εμπορίου τσιγάρων και συντονισμό από μία Αρχή όλων των αρμόδιων υπουργείων, των διωκτικών Αρχών, της καπνοβιομηχανίας και του εμπορίου.

- Αποτελεσματικότερη και ταχύτερη εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας και θέσπιση αυστηρότερων διατάξεων, ώστε οι ποινές και τα πρόστιμα να λειτουργούν αποτρεπτικά.

- Σταθερό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο.

- Εισαγωγή της ψηφιακής σήμανσης «codentify» σε αντικατάσταση των σημερινών φορολογικών ταινιών.

- Καταστροφή κατασχεμένων τσιγάρων, πρώτων υλών και μηχανημάτων, ώστε να αποκλείεται η εκ νέου διάθεσή τους στο παράνομο εμπόριο.

- Αύξηση των ελέγχων από τις διωκτικές αρχές.

- Ανάκληση άδειας πώλησης καπνικών προϊόντων στα σημεία πώλησης που εμπλέκονται στη διακίνηση παράνομων τσιγάρων.

- Ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις σοβαρές επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου τσιγάρων.

- Αξιοποίηση των υπαρχόντων κοινοτικών πόρων που είναι διαθέσιμοι για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων.