> Voliotaki: H EΣΩΤΕΡΙΚΗ ΤΡΟΙΚΑ ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΤΙΣ 17:00

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

H EΣΩΤΕΡΙΚΗ ΤΡΟΙΚΑ ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΤΙΣ 17:00

Νέα σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στις 5 το απόγευμαΝέα σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις πέντε το απόγευμα, με τον πρωθυπουργό να έχει ήδη διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχουν αλλά χρονικά περιθώρια για συζητήσεις και πως είναι ανάγκη να εμφανιστεί ενώπιον των ομολόγων του στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, έχοντας «κλειδώσει» τη συμφωνία με την τρόικα, κάτι που αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για την άμεση εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. αλλά και για την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για επιμήκυνση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η αισιοδοξία ότι το τελικό «πακέτο» θα επικυρωθεί από τους αρχηγούς, παρά τις όποιες επιμέρους ενστάσεις ή διαφωνίες διατυπωθούν. Αλλωστε και χθες, σε συνέντευξή του (εφημερίδα «Καθημερινή»), ο πρωθυπουργός έθεσε με ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα.

Συγκεκριμένα, αφού χαρακτήρισε «ρεαλιστική» την εκταμίευση της δόσης τον Νοέμβριο, συμπλήρωσε: «Στις 18 έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής. Μέχρι τότε θα έχουν γίνει δύο πράγματα:
Πρώτον θα έχουμε πλήρως ολοκληρώσει τη συμφωνία για τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση. Και δεύτερον, κατά πάσα πιθανότητα, θα έχει ξεπερασθεί η φανερή πια διαφορά εκτιμήσεων μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για το πώς θα διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Μετά από αυτό είναι θέμα ημερών για να ψηφισθεί η νέα συμφωνία από τη Βουλή ώστε αμέσως μετά να προχωρήσει η εκταμίευση».

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός αυτό που θα επιδιώξει είναι να «κερδίσει» από τη Σύνοδο μια δήλωση για τη σαφή πρόοδο της Ελλάδας και μια δέσμευση ότι αμέσως μόλις τα μέτρα ψηφιστούν από τη Βουλή θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ και παράλληλα θα γίνει δεκτό το αίτημα για την επιμήκυνση.

Με αυτή τη θετική δήλωση θα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής και την ερχόμενη Δευτέρα θα καταθέσει υπό τη μορφή νομοσχεδίου (με ένα άρθρο) τα μέτρα.

Η ψήφιση του «πακέτου» και η επικύρωση των 89 προαπαιτούμενων μέτρων θα οδηγήσει στη σύγκληση έκτακτης Συνόδου του Eurogroup στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών, έχοντας την εξουσιοδότηση των ηγετών, θα μπορέσουν να αποφασίσουν για τη συμφωνία που αφορά την εκταμίευση και την επιμήκυνση.