- Τουλάχιστον 1.500 άτομα έχουν αγοράσει το λογισμικό κατασκοπείας από τον 33χρονο ντετέκτιβ
- Οι αξιωματικοί υποστηρίζουν πως καλύτερα να επιστρέψουμε στα κινητά παλιάς γενιάς με τα πλήκτρα
- Ο υποκλοπέας έστελνε το παρακάτω μήνυμα στον στόχο του: «Γεια σου, τι κάνεις;»
- Πληροφορίες αναφέρουν πως μεταξύ των πελατών ήταν εταιρείες και δικηγορικά γραφεία...
Μετά τη σύλληψη του 33χρονου ντετέκτιβ ο οποίος πουλούσε λογισμικό επιχειρηματικής, επαγγελματικής και εμπορικής κατασκοπείας, οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνειδητοποίησαν ότι έσκασε στα χέρια τους μία βόμβα που αφορά την παρακολούθηση συνομιλιών,sms, emails από τα κινητά τηλέφωνα νέας γενιάς. Μάλιστα, οι αξιωματικοί δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο πολιτικών εκβιασμών μέσω αυτών των συστημάτων παρακολούθησης, χωρίς ακόμα να υπάρχουν στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν.
Μετά τη νέα εξέλιξη οι αστυνομικοί λένε χαρακτηριστικά «είναι καλύτερα να επιστρέψουμε στα κινητά τηλέφωνα πρώτης γενιάς με τα πλήκτρα. Ξεκινά από 15 ευρώ η αγορά τους. Τελικά τα "χαζά" τηλέφωνα είναι τα πιο ασφαλή. Όπως και οι επικοινωνίες μέσω των εφαρμογών viber και skype». Τουλάχιστον 1.500 άτομα έχουν αγοράσει το συγκεκριμένο λογισμικό από τον 33χρονο, με πολλά από τα τιμολόγια αγορά που έχει κόψει να αφορούν εταιρείες και δικηγορικά γραφεία.
Για πρώτη φορά οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισαν λογισμικό για την παρακολούθηση των επικοινωνιών που γίνονται μέσω smart phones. Κάνουν λόγο για απόσυρση των «κοριών» και hi-tech μετάλλαξη των υποκλοπών.
Ο καθένας μπορεί πλέον με ένα απλό sms που θα στείλει στο κινητό νέας γενιάς του στόχου του να παρακολουθεί τα πάντα γύρω από τις επικοινωνίες του. Επίσης, με 20 ευρώ το μήνα προς τη διαχειρίστρια εταιρεία του λογισμικού, μπορείς να κάνεις προώθηση μια ενοχλητική «απόρρητη» κλήση και σε δευτερόλεπτα να σου σταλεί πίσω ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου που σε παίρνει, ίσως και ο χρήστης του.
Πέρα της υποκλοπής-καταγραφής της «φωνής» είχε παράλληλα τη δυνατότητα καταγραφής των γραπτών μηνυμάτων SMS, αλλά και της γεωγραφικής θέσης-εκπομπής του κινητού, εφόσον ήταν εφοδιασμένο με σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS).
Αυτές οι δυσάρεστες αποκαλύψεις ήρθαν μετά τον εντοπισμό ενός 33χρονου ντέντεκτιβ, ο οποίος ήταν διαχειριστής της ιστοσελίδας πώλησης ηλεκτρονικού εξοπλισμού www.drindrin.gr. Μέσα από αυτή την ιστοσελίδα, οι αστυνομικοί, διαπίστωσαν την «επανάσταση» στην παρακολούθηση των κινητών.
Για τουλάχιστον ένα χρόνο, ο 33χρονος, φαίνεται να έχει εξοικονομήσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, με τους αστυνομικούς να αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι πάνω στο γραφείο του είχε «ψιλά»… 38.000 ευρώ. Φαίνεται πως είναι ο αποκλειστικός Έλληνας «αντιπρόσωπος» εταιρείας ξένων συμφερόντων, που προωθεί τα προϊόντα των υποκλοπών.
Χαρακτηριστικά σε κείμενο της ιστοσελίδας του αναφέρει: «Ανεξαρτήτου δικτύου και για όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, εξελιγμένες δυνατότητες σε όσους επιθυμούν, να ελέγχουν, να καταγράφουν και να παρακολουθούν με ασφάλεια παγκοσμίως, τα μηνύματα sms, τις κλήσεις ομιλίας, τον τηλεφωνικό κατάλογο, τις φωτογραφίες, τα βίντεο, τα email, το ιστορικό περιήγησης στο ίντερνετ και την γεωγραφική θέση - εντοπισμός του κινητού τηλεφώνου».
Ο υποκλοπέας έστελνε το παρακάτω μήνυμα στον στόχο του: «Γεια σου, τι κάνεις;». Όταν εκείνος το άνοιγε, αυτόματα το λογισμικό-«κοριός» εισχωρούσε στο κινητό του. Αν ο στόχος απαντούσε στο μήνυμα γιατί δεν ήξερε τον αποστολέα, ο υποκλοπέας, που πλέον είχε κάνει τη δουλειά του απαντούσε: «Συγνώμη, λάθος».
Ο 33χρονος κατηγορούμενος είπε ότι «έκανε κοινωνικό έργο», αφού το λογισμικό μπορεί να προστατεύσει ένα παιδί από… εμπόρους ναρκωτικών και άλλους κινδύνους, όπως υποστηρίζει. Κατηγορείται για κακουργηματικές παραβάσεις που αφορούν στο απόρρητο των τηλεφωνικών συνομιλιών και στην πρόκληση για τέλεση κακουργήματος, από ενδιαφερόμενους αγοραστές συσκευών υποκλοπής τηλεφωνικών ή προφορικών συνομιλιών.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις εξωτερικοί σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, δύο εσωτερικοί σκληροί δίσκοι, ιδιόχειρες σημειώσεις, κατάλογος με ονόματα πελατών που είχαν προμηθευτεί ανάλογο εξοπλισμό, ένα κινητό τηλέφωνο και το ποσό των 38.200 ευρώ. Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί η ακριβής ποσότητα των συσκευών που έχουν διατεθεί στην αγορά.