Στο τελικό κείμενο με τις θέσεις της κυβέρνησης, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων που θα αναγνώσει στη Βουλή το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προχωρούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων του συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Η πρώτη συνάντηση μεταξυ των κ.κ. Χρύσανθου ΛΑζαρίδη, Κώστα Σκανδαλίδη και Δημήτρη Χατζησωκράτη στο Μαξίμου ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19.00, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί την Πέμπτη οπότε αναμένεται να συνταχθεί το κείμενο της συμφωνίας....
Ως άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης τίθεται η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, με βασικό κριτήριο στο κάθε νέο τμήμα να εκλέγονται το πολύ έξι βουλευτές.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες τα τρία κόμματα έχουν συμφωνήσει στην τροποποίηση του νόμου Ραγκούση για τους λαθρομετανάστες, έτσι ώστε η ιθαγένεια να δίνεται στα παιδιά τους σε ηλικία 18 ετών και αφού αποποιηθούν την ιθαγένεια των γονιών τους κι όχι με την γέννηση τους, όπως προβλέπει σήμερα ο νόμος.
Σχετικά με τη επικείμενη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα, θα διατυπωθεί, μεταξύ άλλων, το αίτημα να καταβάλλονται οι επιβαλλόμενοι φόροι σε περισσότερες δόσεις, καθώς τα ποσά είναι μεγάλα και δύσκολα μπορούν να αποπληρωθούν άμεσα.
Όσον αφορά στη δέσμευση για απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2012, πηγές αναφέρουν ότι τα τρία κόμματα δεν το αποδέχονται γιατί δεν θα έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος και, όπως λέγεται, στέλνει λάθος μήνυμα αυξάνοντας την ανεργία. Αντιπροτείνεται η κατάργηση φορέων και υπηρεσιών και για τους υπαλλήλους ένταξη σε καθεστώς εφεδρεία και μετατάξεις έπειτα από αξιολόγηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα ζητήματα που απασχόλησε και τις τρεις πλευρές ήταν η αποκρατικοποίηση τμημάτων της ΔΕΗ όπου θα συζητηθεί εκτενέστερα αύριο το μεσημέρι. Παράλληλα συμφωνήθηκε να μην επεκταθεί η εφεδρεία σε επιπλέον δημοσίους υπαλλήλους, αλλά να εφαρμοστεί με αυστηρότητα το μέτρο των υποχρεωτικών μετατάξεων ιδιαίτερα στους υπαλλήλους φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Τέλος ανοιχτό παραμένει το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ιδιαίτερα για εκείνους που υπέγραψαν τέτοιες συμβάσεις τα τελευταία δυο χρόνια. Όπως όλα δείχνουν, απόφαση της κυβερνητικής τριμερούς είναι να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου.