> Voliotaki: Σε λειτουργία ο πετρελαιαγωγός που παρακάμπτει τα Στενά του Ορμούζ

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Σε λειτουργία ο πετρελαιαγωγός που παρακάμπτει τα Στενά του Ορμούζ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), ύστερα από εξάμηνες δοκιμές, ξεκίνησαν από την Κυριακή να εξάγουν αργό πετρέλαιο μέσω του αγωγού 360 χλμ., με τον οποίο τα Στενά του Ορμούζ παρακάμπτονται, βεβαίωσε η κυβέρνησή τους.

Πρόσθεσε ότι «το πρώτο φορτίο, με προορισμό το Πακιστάν, είναι διαθέσιμο» στον τερματικό σταθμό του λιμανιού Φουτζάιρα --στον ανατολικό τομέα των ΗΑΕ.

Ο ανωτέρω αγωγός, που ξεκινά στα περίχωρα του Άμπου Ντάμπι, κόστισε περίπου τρία δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια.
...

Μπορεί να μεταφέρει -ημερησίως- 1,5 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου.

Μέσω των Στενών του Ορμούζ, στα οποία το Ιράν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να επιβάλει αποκλεισμό, μεταφέρεται στο εξωτερικό το 20% του πετρελαίου που παράγεται σε όλον τον πλανήτη. Έτσι, ο αποκλεισμός των Στενών ισοδυναμεί με βέβαιη ανατίμηση του προϊόντος.