> Voliotaki: Το εισαγγελικό πόρισμα για την οικογένεια Ψωμιάδη

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Το εισαγγελικό πόρισμα για την οικογένεια Ψωμιάδη

Το εισαγγελικό πόρισμα για την οικογένεια Ψωμιάδη
 Τη δράση της «εγκληματικής οργάνωσης» υπό τον Μάκη Ψωμιάδη στην οποία φέρεται ότι συμμετείχαν και τα μέλη της οικογένειας του περιγράφει στο πολυσέλιδο πόρισμά της η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου η οποία προχώρησε και στην άσκηση των κακουργηματικών διώξεων.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα που οδήγησε στη φυλακή μαζί με τον πατέρα του, τον Σταύρο Ψωμιάδη ο Big Mac διαπιστώνεται ότι επέλεξε ως «πάγια τακτική να παραμένει στο παρασκήνιο των δραστηριοτήτων του», ενώ «φαίνεται να χρησιμοποιεί ένα δίκτυο συγγενικών προσώπων και φίλων, ώστε να ελέγχει εταιρίες, οι οποίες συνδέονται με τα ενδιαφέροντά του και του ανήκουν στα χαρτιά…»....


Ειδικότερα για τα συγγενικά πρόσωπα του υπόδικου πρώην μεγαλοπαράγοντα του ποδοσφαίρου η κ. Παπανδρέου αναφέρει επί λέξει:

«Τα πρόσωπα συγγενείς του Χρυσόστομου Ψωμιάδη και μη,  έχουν επιδέξια χρησιμοποιηθεί από αυτόν ως κλειδιά ασφαλείας, προκειμένου να αποκρύπτει ή έστω να συγκαλύπτει και να κάνει λιγότερο αισθητή την παρουσία του στις εταιρίες συμφερόντων του.  Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με την φήμη που έχει δημιουργήσει, αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει περιουσιακά στοιχεία στο όνομά του και ότι προτιμά να κάνει τις πληρωμές του σε μετρητά, καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την διεξαγωγή ερευνών στο στενό του περιβάλλον, καθόσον πρόσωπα τα οποία γνωρίζουν λεπτομέρειες για την δράση του διακατέχονται από αίσθημα φόβου και δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με τις δικαστικές αρχές».

Οι εταιρείες «πλυντήριο»

Στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται ότι οι 7 κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν ως «πλυντήριο» 3 εταιρείες.

Η μία δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού, η δεύτερη σε REAL ESTATE και η τρίτη ήταν εκτροφείο αλόγων.

Σε αυτές τις εταιρείες, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, έμπαιναν με τη μορφή αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου τα χρήματα που προέρχονταν από την κακουργηματική υπεξαίρεση στα ταμεία της ΠΑΕ ΑΕΚ και της κακουργηματικής φοροδιαφυγής, προκειμένου να αποκτήσουν νόμιμη υπόσταση.

«Οι κατηγορούμενοι διαπιστώθηκε ότι διατηρούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα, συνέστησαν και συμμετείχαν σε οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων από τα εγκλήματα τουλάχιστον της κακουργηματικής υπεξαίρεσης και της κακουργηματικής φοροδιαφυγής, ενώ η οργάνωση αυτή δραστηριοποιήθηκε για εξαιρετικά μεγάλο διάστημα, για μία δεκαετία- πραγματοποίησε πλήθος συναλλαγών για νομιμοποίηση εσόδων και την συγκάλυψη της δράσης της. Μέσω του πολύπλοκου δικτύου εταιριών, παρένθετων προσώπων, τραπεζικών λογαριασμών, επαγγελματικών επαφών που με μεθοδικότητα “έστησαν” οι κατηγορούμενοι διακινήθηκαν, απεκρύβησαν και τοποθετήθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά, ενώ δεν προκύπτει η κατάληξη άλλων μεγάλων χρηματικών ποσών, τα οποία προφανώς έχουν στην διάθεσή τους, σε τόπο και σε μορφή που δεν είναι ακόμη γνωστά», αναφέρεται στο πόρισμα.

Εντύπωση προκαλεί μάλιστα στις εισαγγελικές αρχές το γεγονός ότι ο Σταύρος Ψωμιάδης εκτός από τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του από 19 ετών, εμφανίζεται ως κάτοχος 11 αυτοκινήτων, κάποιων πολυτελών, όπως Πόρσε, Κάντιλακ, Αουντι, κλπ.

Σταύρος Ψωμιάδης: Αρνούμαι την κατηγορία 

Απολογούμενος ενώπιον της 6ης τακτικής ανακρίτριας ο γιος του Μάκη Ψωμιάδη αρνήθηκε την κατηγορία, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι την ακίνητη περιούσια του την απέκτησε είτε από κληρονομιές, είτε από δωρεές.

Σύμφωνα με πληροφορίες  ο Σταύρος Ψωμιάδης είπε ενώπιον της ανακρίτριας:
* «Αρνούμαι την κατηγορία που μου αποδίδετε. Όλα ξεκινάνε από μία υποτιθέμενη υπεξαίρεση  που έγιναν από κάποια πρόσωπα από την ΠΑΕ ΑΕΚ  για τις οποίες δεν έχει ακόμη εκδοθεί καμία δικαστική απόφαση.  Οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για υπεξαίρεση  ή νομιμοποίηση εσόδων  σε κανέναν βαθμό γι αυτά τα ποσά. Έχω προσέλθει στα όργανα ελέγχου πάνω από δέκα φορές  και πάντοτε ήμουν πρόθυμος και βοήθησα την έρευνά τους , άσχετα αν αυτοί δεν το επιθυμούσαν».
* «Ασχολούμαι με πολλές επαγγελματικές δραστηριότητες από την ενηλικίωσή μου . Το 200 που σπούδαζα στην Αγγλία ήρθα σε επαφή με τον διευθυντή ενός οίκου  δημοπρασιών δρομωνών ίππων . Αυτός μου έδωσε μία οικονομική πίστωση  και αγόρασα τα πρώτα μου άλογα που έφερα στην Ελλάδα  για να συμμετέχουν σε κούρσες του ΟΔΙΕ.  Είχα πληρώσει όλους τους φόρους, αλλά δεν με είχαν ενημερώσει ότι πρέπει να κάνω έναρξη επιτηδεύματος με ατομική μου εταιρεία ,διότι όλα τα έσοδα ήταν φορολογημένα από την πηγή στον ΟΔΙΕ».
* «Με νόμιμο τρόπο απέκτησα όλα τα ακίνητα που ήρθαν στην κυριότητά μου από κληρονομιές ή δωρεές  ή αγορές  που ξεκινούν από το 2001».
* «Τα αυτοκίνητα διατίθεντο για χρήση της εταιρείες  που δραστηριοποιείτο στον τομέα του τουρισμού».
* «Για  όλες τις εταιρείες που είμαι μέτοχος έχει γίνει φορολογικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ και από τις αρμόδιες ΔΟΥ  και όπως με ενημέρωσαν προφορικά  δεν έχει βρεθεί κανένα φορολογικό παράπτωμα  και για το λόγο αυτό δεν έχει εκδοθεί κάποιο Πρόστιμο».