> Voliotaki: Ελλάδα-Κύπρος> Στη κόψη του ξυραφιού για την έκρηξη στη βάση "Ευάγγελος Φλωράκης".

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Ελλάδα-Κύπρος> Στη κόψη του ξυραφιού για την έκρηξη στη βάση "Ευάγγελος Φλωράκης".

Σε δίλημμα βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία όσον αφορά στις περαιτέρω ενέργειες σε σχέση με τον τέως Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγο ε.α. Πέτρο Τσαλικίδη, που κατηγορείται μαζί με άλλα επτά πρόσωπα, για την έκρηξη που σημειώθηκε στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου του 2011 και η οποία προκάλεσε το θάνατο 13 ανθρώπων.

Τα δεδομένα για τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας,...
Πέτρο Κληρίδη, μετά και την έκδοση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του τέως Αρχηγού της Ε.Φ. είναι δύο, από τη στιγμή που ο ίδιος δεν έρχεται οικειοθελώς:

● είτε να επιμείνει στην έκδοσή του από τις ελληνικές Αρχές και στην περίπτωση που αρνηθούν, τότε να φτάσει το θέμα μέχρι και τη διπλωματική ρήξη Αθηνών – Λευκωσίας (με όσες τυχόν συνέπειες και αν αυτό συνεπάγεται)

● είτε να αποσύρει προσωρινά τις κατηγορίες εναντίον του με το ενδεχόμενο ο κ. Τσαλικίδης να συλληφθεί αργότερα στο εξωτερικό

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Φ», το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα με Έλληνες αξιωματούχους των διωκτικών Αρχών, που συμφωνούν ότι υπάρχει η υποχρέωση από πλευράς τους για την έκδοσή του.

Ωστόσο, αυτό προσκρούει κυρίως σε άλλες Αρχές της χώρας (κυρίως διπλωματικές και στρατιωτικές), με αποτέλεσμα να απαιτούνται εξαιρετικά λεπτοί χειρισμοί.

Στην περίπτωση που ο Γενικός Εισαγγελέας και κατ’ επέκταση οι Αρχές της Κύπρου επιμείνουν στην έκδοσή του, είναι σίγουρο ότι τα πράγματα θα εκτραχυνθούν και οι σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα αυτό θα κλονιστούν, κάτι που ουδείς εκ των δύο πλευρών επιθυμεί.

Μπροστά σ’ αυτό το δίλημμα, δεν αποκλείεται στις 21 Ιουνίου, που είναι ορισμένη η υπόθεση με τους οκτώ κατηγορούμενους, η Νομική Υπηρεσία να προχωρήσει στην αναστολή της ποινικής δίωξης κατά του κ. Τσαλικίδη, εν αναμονή άλλων εξελίξεων στο μέλλον.

Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι και η καλύτερη για το σύνολο της υπόθεσης, ωστόσο δεν υπάρχει άλλη επιλογή, εφόσον και οι άλλοι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να βρίσκονται εσαεί υπό κατηγορία χωρίς να δικάζονται.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, ο Πέτρος Κληρίδης δεν έχει απαντήσει στην επιστολή του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγου Στυλιανού Νάση, με την οποία τον πληροφορούσε ότι δεν είναι δυνατή με βάση διάφορες συνθήκες, να δικαστεί ο τέως Αρχηγός ΓΕΕΦ για ενέργειες που έγιναν στην Κύπρο και πως μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει δίκη.