> Voliotaki: Μόντι εναντίον Γερμανίας για την κρίση

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Μόντι εναντίον Γερμανίας για την κρίση


Μόντι εναντίον Γερμανίας για την κρίση
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι επέκρινε σήμερα τις συντηρητικές στο δημοσιονομικό τομέα χώρες της Ευρώπης --με πρώτη τη Γερμανία-- υποστηρίζοντας ότι η άρνησή τους να υιοθετήσουν μερικά μέτρα για την καταπολέμηση της κρίσης θέτει σε κίνδυνο την υποστήριξη εκ μέρους της κοινής γνώμης.

"Είναι φανερό ότι θα υπάρξει αργά ή γρήγορα ... μια αντίδραση εναντίον της ίδιας της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πειθαρχίας που επιβάλλουν", δήλωσε, μέσω σύνδεσης βίντεο, στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών που οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 "Χώρες που βρίσκονται στον πυρήνα του συστήματος, κυρίως η Γερμανία, θα πρέπει πραγματικά να σκεφτούν βαθιά, αλλά γρήγορα αυτές τις πλευρές", επισήμανε.

"Το δικό τους καλύτερο προϊόν εξαγωγής, η κουλτούρα της σταθερότητας, κινδυνεύει να υπονομευθεί επειδή δεν ήταν έτοιμοι να δημιουργήσουν τα απαραίτητα εργαλεία για να περιοριστεί η διάχυση", πρόσθεσε ο ιταλός πρωθυπουργός. 
 
Ο Μόντι ανέφερε ως πιθανά μέτρα το να επιτραπεί στο ταμείο στήριξης της ευρωζώνης να ανακεφαλαιοποιεί απ' ευθείας τις τράπεζες και να σχηματιστεί μια ευρωπαϊκή "τραπεζική ένωση". Αμφότερα δεν είναι δημοφιλή στο Βερολίνο.