Ιστορίες «προστασίας» μεταξύ κρατουμένων των φυλακών Διαβατών αποκαλύπτονται σε δικογραφία που σχηματίστηκε από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης, ύστερα από καταγγελία 53χρονου εμπόρου αυτοκινήτων, την οποία έκανε μετά την αποφυλάκισή του.
Υποστηρίζει ότι συγκρατούμενοί του τον ανάγκασαν, αφού τον ξυλοκόπησαν, να τους παραδώσει τα κλειδιά δύο αυτοκινήτων που είχε στην επιχείρησή του.
«Ο παλιός κρατούμενος έχει την εξουσία μέσα στις φυλακές»,...
περιέγραψε αστυνομικός ο οποίος έχει ακούσει πολλές παρόμοιες ιστορίες, που όμως ποτέ δεν φτάνουν επισήμως στις αρχές. «Οι νεοεισερχόμενοι φυλακισμένοι συνήθως... δέρνονται», ανέφερε. Αυτός είναι ο τρόπος να αναγκαστεί ο κρατούμενος και να δίνει σε παλιότερους φυλακισμένους χρήματα για προστασία.
Η κατάσταση ασφαλώς δεν αφορά ειδικά τις φυλακές Διαβατών, καθώς στα περισσότερα σωφρονιστικά καταστήματα επικρατεί ο άτυπος νόμος του ισχυρού φυλακισμένου. Σύμφωνα με μαρτυρίες κρατουμένων, αρκετοί απ’ αυτούς αναγκάζονται και ζητούν από συγγενείς τους να καταθέτουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς συγγενών άλλων κρατουμένων, προκειμένου να απολαμβάνουν, κατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους, των προνομίων της «προστασίας».
Συνήθως η «ταρίφα» κυμαίνεται από 500 μέχρι και 1.000 ευρώ τον μήνα. Στην περίπτωση όμως που αποδεδειγμένα το υποψήφιο θύμα δεν έχει χρήματα, καταφεύγουν στα περιουσιακά του στοιχεία. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο 53χρονος έμπορος αυτοκινήτων κατήγγειλε στο τμήμα δίωξης εκβιαστών της ασφάλειας Θεσσαλονίκης ότι εκβιάστηκε τον περσινό Αύγουστο, γνωστοποιώντας όσα του συνέβησαν μετά την αποφυλάκισή του.
Ο έμπορος αυτοκινήτων είχε οδηγηθεί στις φυλακές κατηγορούμενος με ένταλμα σύλληψης από την Ουγγαρία, κατηγορούμενος για κλοπές αυτοκινήτων.