> Voliotaki: Όταν η showbiz πάει στη Βουλή

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Όταν η showbiz πάει στη Βουλή

Όταν η showbiz πάει στη Βουλή37 – κάθε φορά που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο – επιδίδονται σε μία μάχη χωρίς τέλος προκειμένου να πείσουν ηθοποιούς, τραγουδιστές, ανθρώπους της τηλεόρασης αλλά και αθλητές για να «ντύσουν» τα ψηφοδέλτιά τους.

Βέβαια, αυτή η επιλογή μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Κι αυτό γιατί πρόκειται για πρόσωπα γνωστά σε όλους, άφθαρτα πολιτικά, που μπορούν (στην πλειοψηφία τους) να ανακόψουν το κύμα οργής και αγανάκτησης που επικρατεί και το οποίο, όπως πιστεύουν πολλοί, θα ενταθεί μόλις ανακοινωθεί και δια στόματος του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Ποια πρόσωπα όμως έχουν μπει για τα καλά στο στίβο της πολιτικής; Και φυσικά, σημασία δεν έχει εάν κατάφεραν να εκλεγούν. Μετράει ακόμη ότι πήραν έστω και την απόφαση να «κατέβουν» για να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους…

Ποιοι επώνυμοι ζήτησαν την ψήφο των πολιτών
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1993 ο Παύλος Χαϊκάλης, που σήμερα είναι υποψήφιος με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», υπήρξε υποψήφιος με την «Πολιτική Άνοιξη» του Αντώνη Σαμαρά ενώ η Μίνα Αδαμάκη είχε κατέβει με τον Συνασπισμό. Η Ελένη Ανουσάκη πάντως είχε εκλεγεί βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.

Το 1996 ο Κώστας Καρράς ήταν υποψήφιος με την «Πολιτική Άνοιξη» όμως από το 2000 μέχρι και το 2007 υπήρξε βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Και ο Χρήστος Πολίτης είχε βάλει υποψηφιότητα με την «Πολιτική Άνοιξη» όπως και ο Βασίλης Παϊτέρης, ο οποίος, αργότερα εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία, με την οποία έβαλε υποψηφιότητα δύο φορές.

Υποψήφιοι του ΚΚΕ υπήρξαν και ο Μιχάλης Μανιάτης, η Ελένη Γερασιμίδου καθώς και ο Τίτος Βανδής ενώ με το ΠΑΣΟΚ δοκίμασαν τις δυνάμεις τους η Άννα Βαγενά και η Καίτη Παπανίκα. Με τον Συνασπισμό κατέβηκαν η Εύα Κοταμανίδου και ο Δημήτρης Πιατάς και με το ΔΗΚΚΙ ο Γιώργος Πάντζας.

Τέσσερα χρόνια αργότερα δοκίμασαν τις δυνάμεις τους ως υποψήφιοι η Μπέττυ Βαλάση, η Σοφία Σακοράφα και ο Βασίλης Κολοβός ενώ εκλέχθηκε με το ΠΑΣΟΚ, η Έλενα Κούρκουλα, η οποία τώρα έχει αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή.

Το 2004 έθεσε υποψηφιότητα η Βάσια Τριφύλλη, η Έλενα Κουντουρά, ο Γιώργος Βασιλείου, η Άντζελα Γκερέκου, ο Κώστας Καρράς και η Μάρω Κοντού. Πολλοί από αυτούς κατάφεραν να μπουν στη Βουλή με κάποιους να παραμένουν μέχρι και σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Το 2007 η σόουμπιζ άρχισε να μπαίνει για τα καλά στην εξουσία με τα κόμματα να πολιορκούν όλο και περισσότερους καλλιτέχνες. Έτσι, ο Κώστας Τουρνάς, ο γνωστός τραγουδοποιός, διεκδίκησε την ψήφο των πολιτών στη Β΄Αθηνών, το ίδιο έκανε και ο Βασίλης Παϊτέρης.

Για μία ακόμη φορά δοκίμασε την τύχη της κατεβαίνοντας υποψήφια στην Α΄ Πειραιώς με τη Νέα Δημοκρατία η Τζοβάνα Φραγκούλη ενώ η Λουκία Παπαδάκη έβαλε υποψηφιότητα με τη Νέα Δημοκρατία στη Β΄ Πειραιώς.
Από την άλλη, η αντιδήμαρχος Πειραιά από το 2006, Βίκυ Λέανδρος, διεκδίκησε την ψήφο των πολιτών στην Α’ Πειραιά.
Η Άννα Φόνσου, η οποία είχε δοκιμάσει τις δυνάμεις της το 1996 και το 2000, έβαλε ξανά υποψηφιότητα εφτά χρόνια αργότερα.

Ο Γιάννης Βούρος έβαλε υποψηφιότητα με το ΠΑΣΟΚ και από τότε παραμένει βουλευτής. Τις δυνάμεις της δοκίμασε και η Λίλα Καφαντάρη, η οποία κατάφερε να εκλεγεί. Το ίδιο έκανε και ο ηθοποιός, Κώστας Καζάκος, που από τότε παραμένει βουλευτής. Με το Κομμουνιστικό Κόμμα είχε κατέβει και ο Βασίλης Λέκκας, ο οποίος είναι ταυτισμένος με το ποιοτικό τραγούδι. Με το ΚΚΕ είχε βάλει υποψηφιότητα και ο Λάκης Χαλκιάς, γιος του κλαρινίστα, Τάσου Χαλκιά, ο οποίος ασχολείται με τη μουσική.

Ποιος δεν θα ξεχάσει την υποψηφιότητα της Έφης Σαρρή με το ψηφοδέλτιο του ΛΑ.ΟΣ. «Σταυρώστε με, σταυρώστε με, στα χέρια σας σηκώστε με», ήταν το πολιτικό της σύνθημα, το οποίο έγινε ιδιαίτερα γνωστό και προκάλεσε αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια.

Και ο Γιώργος Γερολυμάτος όμως δοκίμασε την τύχη του με τη «Δημοκρατική Αναγέννηση» του Στέλιου Παπαθεμελή.

Η Πέμη Ζούνη πάντως δοκίμασε την τύχη της αρχικά το 2007 όμως από το 2009 μέχρι και το Φεβρουάριο του 2012 υπήρξε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Η ιστορία συνεχίζεται…
Το φαινόμενο των πολιτικοποιημένων καλλιτεχνών που εισέρχονται στο κοινοβούλιο, όπως φαίνεται πια, δεν είναι καινούργιο. Έτσι, στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου τα κόμματα πόνταραν πολλά στην αναγνωρισιμότητα των υποψηφίων από τους πολίτες.
Έτσι, η Άννα Βαγενά κατέβηκε στην Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ. Στην ίδια εκλογική περιφέρεια και με το ίδιο κόμμα κατέβηκε και η Πέμη Ζούνη ενώ το τρίπτυχο των ηθοποιών στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της Αθήνας με το κόμμα του ΠΑΣΟΚ συμπλήρωσε η Άννα Φόνσου.

Στη Β΄ Αθηνών κατέβηκε ο ηθοποιός, Γιάννης Βούρος. Η γνωστή από τις παρουσιάσεις των μουσικών διαγωνισμών της Γιουροβίζιον, Δάφνη Μπόκοτα, κατέβηκε υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Πειραιά και Νήσων.
Με τη Νέα Δημοκρατία κατέβηκε και το γνωστό πρώην τοπ μόντελ και νυν εκδότρια, Έλενα Κουντουρά, στην Α΄ Αθηνών.

Ακόμα μία προσπάθεια να εκλεγεί έκανε στην Α’ Θεσσαλονίκης η ηθοποιός Μαίρη Ακριβοπούλου. Υποψηφιότητα έβαλε και η πρώην σταρ Ελλάς, Μαρίνα Τσιντικίδου.
Και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης όμως δεν έκρυψε την προτίμησή του στη «Δράση» του Στέφανου Μάνου.
Και φυσικά το μόνο σίγουρο είναι ότι οι καλλιτέχνες θα ενδιαφέρουν πάντα τα πολιτικά κόμματα προκειμένου να μαζεύουν περισσότερες ψήφους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Βάνα Μπάρμπα κατεβαίνει με το ΛΑ.ΟΣ., ο γιος της Αλίκης Βουγιουκλάκη, Γιάννης Παπαμιχαήλ, βάζει υποψηφιότητα με το ίδιο κόμμα καθώς και άλλοι που θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους…