Σε μειονέκτημα για τον Σαρκοζί μετατράπηκε η στήριξη που του παρείχε προεκλογικά η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Η Μέρκελ, στηρίζοντας ανοιχτά τον Νικολά Σαρκοζί, όχι μόνον δεν κατάφερε να του φέρει ψήφους, αλλά αντιθέτως, έστρεψε ψηφοφόρους προς τον Φρανσουά Ολάντ.
Όπως σχολίασε η Deutsche Welle, η Μέρκελ επέλεξε να στηρίξει τον γάλλο πρόεδρο δίνοντας το «παρών» στην έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας, όταν από κοινού έδωσαν τηλεοπτική συνέντευξη, κατά τη διάρκεια της οποίας η καγκελάριος ήταν ενθουσιώδης στην υποψηφιότητα Σαρκοζί.
Από την άλλη, ο απερχόμενος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί υιοθέτησε το λεγόμενο «γερμανικό μοντέλο» στην προεκλογική του εκστρατεία, ενώ επιχείρησε να πείσει ότι η σχέση Γαλλίας-Γερμανίας δημιουργεί προοπτικές για το Παρίσι.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η τακτική του ήταν λανθασμένη.
Η Κλερ Ντεμεσμέν, εμπειρογνώμων για τη Γαλλία στη στη Γερμανική Εταιρεία Εξωτερικής Πολιτικής του Βερολίνου τονίζει ότι στους Γάλλους «δεν αρέσει να τους υπαγορεύουν μοντέλα, κυρίως όταν αυτά έρχονται έξωθεν», προσθέτοντας ότι η λέξη «κυριαρχία» είναι πολύ σημαντική για τους Γάλλους.
Τη λανθασμένη στρατηγική του Σαρκοζί εξήγησε και ο Ετιέν Φρανσουά, του Κέντρου «Γαλλία» του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, λέγοντας ότι η «σαφής στήριξη που πήρε από την Μέρκελ αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι δεν ήταν άσος στο μανίκι του».
Άλλωστε, οι Γάλλοι διαμαρτύρονται για την παντοκρατορία της Μέρκελ στην Ευρώπη, και τον τρόπο που αντιμετωπίζει το Βερολίνο τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, ενώ ο «εναγκαλισμός» των Μερκοζί απλώς επιδείνωσε τη δυσφορία της γαλλικής κοινής γνώμης.
Πάντως, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 6 Μαΐου, ο Σαρκοζί πιθανόν να θελήσει να χρησιμοποιήσει την κυβερνητική του εμπειρία στην Ευρώπη για να χτυπήσει τον Φρανσουά Ολάντ, κάτι που σημαίνει ότι η Μέρκελ μπορεί να του φανεί χρήσιμη.