> Voliotaki: Θα πληρώνουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Θα πληρώνουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις

«Χρυσές» θα αναγκαστούν να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ τις εργαστηριακές εξετάσεις τους, καθώς, ως φαίνεται θα πληρώνουν το σύνολο του κόστους τους.

Αυτό διότι από τις 9 Απριλίου οι εργαστηριακοί γιατροί θα σταματήσουν να δέχονται τα παραπεμπτικά του ασφαλιστικού τους φορέα, λόγω των οφειλών που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Εντός των ημερών προγραμματίζεται η προκήρυξη απεργίας των...


 ιδιωτών και μισθωτών γιατρών, λόγω των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία οφείλουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μόνο στους γιατρούς της Θεσσαλονίκης.

Ήδη από χτες οι εργαστηριακοί γιατροί δεν δέχονται τα παραπεμπτικά του ΤΑΠΟΤΕ και του ΕΤΑΑ λόγω των χρεών που έχουν συσσωρευτεί στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όσον αφορά τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε ότι ο φορέας αυτός στον οποίο έχει περιέλθει το 90% των ασφαλισμένων θα πρέπει να καταβάλει τα συσσωρευμένα χρέη του ΟΠΑΔ και ότι βάσει του νόμου θα έπρεπε ήδη να είχε εξοφλήσει τις οφειλές του περασμένου Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Ο ΕΟΠΥΥ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΘ αντί να καταβάλει τις οφειλές του, υποσχέθηκε να πληρώσει τα χρέη προς τις ιδιωτικές κλινικές και τους φυσιοθεραπευτές, εξαιρώντας του υπόλοιπους γιατρούς.

Η αντιπρόεδρος του ΙΣΘ Μαρία Χατζηδημητρίου, επισήμανε ότι στις παλιές οφειλές των ταμείων προστίθενται και οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα βιωσιμότητας των εργαστηρίων τα οποία θα πρέπει όχι μόνο να πληρώνουν με δάνεια το κόστος των αντιδραστηρίων αλλά και να φορολογούνται για ποσά τα οποία δεν έχουν εισπράξει.

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου επισημάνθηκε ότι με την υπουργική απόφαση της 23ης/3/2012 έχει αλλάξει ο τρόπος χορήγησης αδειών για τη λειτουργία των ιατρείων και πλέον θα μπορεί και κάποιος μη ιατρός να ανοίγει ιατρείο και να απασχολεί γιατρούς, χωρίς ο ίδιος να υπόκειται σε κανόνες ιατρικής δεοντολογίας. Αυτό θα έχει ως συνέπεια κάποιοι ιδιώτες που δεν έχουν σχέση με την ιατρική να πουλάνε «μεσιτεία» σε γιατρούς.

«Οι Ιατρικοί Σύλλογοι μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να μην εφαρμοστεί αυτή η απόφαση και να ενημερωθούν οι πολίτες ώστε να μη πηγαίνουν σε ιατρεία τα οποία δε θα διαθέτουν χάλκινη πινακίδα στην οποία θα αναφέρεται το όνομα του γιατρού, η ειδικότητα, ο αριθμός μητρώου και η διεύθυνση», ανέφερε ο κ Εξαδάκτυλος.