Ενέργειες προς όλες τις κατευθύνσεις για την αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών για το Κυπριακό πραγματοποιεί η Λευκωσία, η οποία χαρακτηρίζει ορατές τις προσπάθειες της Άγκυρας για την προώθηση του «Σχεδίου Β».
Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, κ. Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, δήλωσε στην «Καθημερινή» Κύπρου ότι η κυπριακή κυβέρνηση ενδέχεται να κινηθεί νομικά εναντίον αεροπορικών εταιρειών, αλλά και υπηρεσιών πολιτικής αεροπορίας κρατών που επιτρέπουν τις ενδιάμεσες πτήσεις προς τα κατεχόμενα....
«Η αναβάθμιση του ψευδοκράτους σε όλους τους τομείς, πλην της αναγνώρισης είναι η 'ταϊβανοποίηση', μια προσπάθεια της Άγκυρας που γίνεται εδώ και καιρό. Για παράδειγμα, οι ενδιάμεσες πτήσεις προς τα κατεχόμενα, οι οποίες ενώ αρχικά γίνονταν από μεμονωμένους προορισμούς, τώρα υπάρχει μια προσπάθεια εκ μέρους τουρκικών εταιρειών, τουρκικών συμφερόντων, οι οποίες με έναν ενδιάμεσο σταθμό στην Τουρκία εκτελούν πτήσεις προς τα κατεχόμενα. Και αυτό γίνεται με τουρκική επιχορήγηση προς τις εταιρείες που είναι τουρκικών συμφερόντων», αναφέρει η κ. Μαρκουλλή.
Για το θέμα του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο μεταξύ κατεχομένων και Ε.Ε η Κύπρια υπουργός τονίζει: «Σε επίπεδο κυβερνήσεων δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον από τις δικές μου επαφές των τελευταίων μηνών δεν έχει διαφανεί μια τέτοια πρόθεση.
Όπως γνωρίζετε, το θέμα βρίσκεται στην Ευρωβουλή με τη θετική εξέλιξη ότι η Νομική Υπηρεσία του Κοινοβουλίου κατέληξε στην ίδια γνωμάτευση, όπως και η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου δηλαδή, ότι η νομική βάση του κανονισμού είναι λανθασμένη.
Όμως το θέμα παραμένει, θα έλεγα σε «αναμονή», με προοπτική να πάει στην Ολομέλεια για λήψη απόφασης. Όμως δεν υπάρχει καμία πρόθεση ούτε από τον πρόεδρο της Ευρωβουλής ούτε από την Ομάδα των Προέδρων».
Τέλος, τονίζει ότι, αν η Άγκυρα «ανοίξει» την περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου η κυπριακή κυβέρνηση, όχι μόνο θα προβεί σε διαβήματα, αλλά θα προσφύγει κατευθείαν στο Σ.Α. του ΟΗΕ.