Δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται οι Γερμανοί τουρίστες να έρθουν στην Ελλάδα τόνισε σε συνέντευξη του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χορστ Ράιχενμπαχ.
Μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα «Σάλτσμπουργκερ Νάχριχτεν» δηλώνει χαρακτηριστικά: ...«Η Ελλάδα είναι μια θαυμάσια χώρα, οι Ελληνες είναι γενικά πολύ φιλικοί, δεν βρέθηκα αντιμέτωπος με επιθετικότητα στις επαφές μου, ενώ έχω πολλούς φίλους και γνωστούς που εργάζονται στην Ελλάδα και πολύ περισσότερους που κάνουν εκεί διακοπές και στην πλειονότητά τους είναι ενθουσιασμένοι».
Συγχρόνως ο κ. Ράιχενμπαχ εμφανίζεται αισιόδοξος για το ότι, όπως λέει, για πρώτη φορά, εδώ και μήνες, υπάρχει μια ξεκάθαρη προοπτική για την Ελλάδα, καθώς η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαγραφή χρέους ήταν επιτυχημένη, εγκρίθηκε το δεύτερο μεγάλο πρόγραμμα στήριξης και η χώρα έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άρα υπάρχει μια καλή βάση εργασίας, προκειμένου να βελτιωθούν ιδιαίτερα οι προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης.
Κατά την άποψή του, απαιτείται ένας αυστηρός έλεγχος των δαπανών, προκειμένου να σταθεροποιηθεί ο προϋπολογισμός και η κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, πρέπει να παρουσιάσει μια φορολογική μεταρρύθμιση, που θα διευκολύνει την είσπραξη των φόρων, μέσω μεγαλύτερης διαφάνειας και απλούστευσης των κανόνων και πέρσι υπήρξαν οι πρώτες επιτυχίες στην είσπραξη οφειλών.
Προσθέτει δε ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός πως, ενώ αρχικός στόχος ήταν να συγκεντρωθούν 400 εκατομμύρια ευρώ, τελικά συγκεντρώθηκαν 946 εκατομμύρια ευρώ και για το 2012 ο στόχος είναι ακόμη πιο φιλόδοξος, καθώς η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συγκεντρώσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ από οφειλές προς το δημόσιο, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν.
Ως προς τις εικασίες για το αν θα χρειασθεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, ο κ. Ράιχενμπαχ αποσαφηνίζει πως κάθε εικασία ζημιώνει την Ελλάδα και όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «τώρα είναι σημαντικό να σηκώσουμε τα μανίκια, για να ανταποκριθούμε στους όρους- και είμαι αισιόδοξος ότι τότε θα πραγματοποιηθούν οι προβλέψεις της τρόικας για την ανάπτυξη, τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, στις οποίες βασίζεται η βοήθεια».
Στο θέμα του αριθμού των ειδικών που βρίσκονται στην Αθήνα, ο ίδιος θεωρεί πως πρέπει να ενισχυθεί η παρουσία αυτών των ειδικών, όχι μόνον της Ομάδας Δράσης, αλλά και της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποτελεί μαζί με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ την τρόικα, ενώ θα πρέπει να ενισχυθεί και η συνεργασία ανάμεσα στους ειδικούς που ανήκουν στην τρόικα και τους ειδικούς της Ομάδας Δράσης, για τον αριθμό των στελεχών της οποίας, όπως λέει, θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον ερχόμενο μήνα.