> Voliotaki: ΣΤΟ 1,3 ΕΚΑΤ. ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2012!

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

ΣΤΟ 1,3 ΕΚΑΤ. ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2012!

Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοψίνη
(από την Καθημερινή της Κυριακής)

Την ώρα που η αγορά εργασίας -σε ό, τι αφορά τις μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις- μοιάζει να έχει προεξοφλήσει τη δυνατότητα μείωσης μισθών και ημερομισθίων μέχρι και το επίπεδο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και οι εργοδοτικοί φορείς στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προετοιμάζονται για μειώσεις της τάξεως του 8% έως 10%, η επιταχυνόμενη διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης -σε μισθούς και συντάξεις- δεν έχει προκαλέσει την ελάχιστη θετική επίπτωση στη μείωση των ρυθμών αύξησης της ανεργίας....

Η εικόνα είναι ενδεχομένως χειρότερη από τη στατιστική της απεικόνιση εάν υπολογιστεί και ένα μεγάλο, συνεχώς διευρυνόμενο, κομμάτι εγκλωβισμένων, αλλά απλήρωτων, εργαζομένων που συνεχίζουν μεν να διατηρούν τις θέσεις εργασίας τους αλλά σε συνθήκες υποαπασχόλησης και υποαμοιβής.

 Σε αυτό το κομμάτι εντάσσονται 400.000 έως 500.000 μισθωτοί, οι οποίοι παραμένουν σε αναμονή (από 1 έως 5 μήνες) για την καταβολή των μισθών, καθώς και χιλιάδες άλλοι που είτε είναι σε επίσχεση είτε σε διαθεσιμότητα κι εξ αυτού του λόγου δεν μπορούν να λύσουν την εργασιακή τους σχέση και να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας λόγω της ταμειακής δυσκολίας των επιχειρήσεων να καταβάλουν αποζημιώσεις.

Αν δεχθούμε τις εκτιμήσεις του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ (που δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν σε ό, τι αφορούσαν την πορεία της αγοράς εργασίας το 2011) ο αριθμός των ανέργων θα κινηθεί εντός του 2012 σε μεγέθη απίθανα ( 1.200.000 έως 1.300.000) ενώ το στατιστικό ποσοστό θα ξεπεράσει το 22%. Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα ποιοτικά στοιχεία για την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Κατ’ αρχάς, το ποσοστό μεταβολής των ανέργων αποκτά ιδιαίτερο δυναμισμό.

Αυξάνεται με σχεδόν ποσοστιαία άλματα (3%-3,5% από μήνα σε μήνα, κατά 17% από τρίμηνο σε τρίμηνο εντός του τελευταίου έτους και κατά 44% σε ετήσια βάση). Αλματώδης είναι η αύξηση στις ηλικιακές κατηγορίες από 15 έως 29 ετών, ενώ παγιώνεται πλέον η αναλογία τουλάχιστον ο 1 στους 4 ανέργους να είναι νεοεισερχόμενος.

Ενα δεύτερο σημαντικό στοιχείο αφορά τη συμπεριφορά των μεγάλων παραγωγικών κέντρων της χώρας. Τα περιφερειακά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν ότι τους τελευταίους μήνες στην πρωτοκαθεδρία της ανεργίας παραμένουν οι περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Αττικής. Δηλαδή τα κέντρα στα οποία παράγεται πάνω από το 80% του εθνικού προϊόντος αρχίζουν να συρρικνώνονται επικίνδυνα με ποσοστό ανεργίας που φτάνει έως και το... 25%.

 Ενα τρίτο ανησυχητικό χαρακτηριστικό που αρχίζει να αποκτά μόνιμο χαρακτήρα είναι η αύξηση των ανέργων που παραμένουν εκτός αγοράς για περισσότερο από 12 μήνες. Δεδομένης της περιορισμένης διάρκειας που έχει το επίδομα ανεργίας και της διακοπής του μετά τον 12ο μήνα, καθίσταται σαφές ότι η αύξηση των μακροχρονίως ανέργων και η στέρηση ακόμη και αυτού του μηνιαίου επιδόματος των 360 ευρώ (μετά την αναπροσαρμογή στα νέα κατώτατα όρια), οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια περισσότερους ανέργους στις ομάδες που είναι κοντά ή κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Ενα τρίτο στοιχείο που επαναλαμβάνεται στα ευρήματα όλων των τελευταίων ερευνών της ΕΛΣΤΑΤ είναι η συνεχιζόμενη μείωση του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού έναντι των απασχολουμένων. Δηλαδή όλο και λιγότερο ενεργοί εργαζόμενοι συντηρούν όλο και περισσότερους ανέργους, αέργους και συνταξιούχους.