> Voliotaki: Νουριέλ Ρουμπινί: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έρθει μόνο με έξοδο από το ευρώ

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Νουριέλ Ρουμπινί: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έρθει μόνο με έξοδο από το ευρώ

Νουριέλ Ρουμπινί: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έρθει μόνο με έξοδο από το ευρώ
Ακόμα και μετά την αναδιάρθρωση του χρέους (PSI) και το νέο πακέτο στήριξης των 130 δισ. ευρώ το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν θα γίνει βιώσιμο, εκτίμησε ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι, μιλώντας σε εκδήλωση στην Αθήνα.

 Ο κ. Ρουμπίνι υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη και να επιστρέψει στη δραχμή, προκειμένου να καταφέρει να απεγκλωβιστεί από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της υψηλής ανεργίας και της έλλειψης ανταγωνιστικότητας. ...

Ο κ. Ρουμπίνι επισήμανε ότι το πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ δεν είναι ούτε καν πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, καθώς πρόκειται για δάνειο που κάποτε θα πρέπει να αποπληρωθεί. Σε ό,τι αφορά το PSI είναι σαφές ότι ο κ. Ρουμπίνι δεν πιστεύει ότι το 53,5% που τελικώς συμφωνήθηκε στο Eurogroup, είναι αρκετό.

Ο κ. Ρουμπίνι που έγινε ευρέως γνωστός επειδή προέβλεψε την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, είπε ότι το «κούρεμα» του χρέους είναι χρεοκοπία, από τη στιγμή που επιβάλλονται σε όλους οι ίδιοι όροι. Με αυτή την έννοια δεν είναι εθελοντική, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά είναι σαν να πηγαίνει κάποιος σε έναν άνθρωπο και να τον απειλεί ότι «δώσε μου το 50% του πλούτου σου ή θα σε πυροβολήσω» και αυτό να το θεωρήσουμε μία εθελοντική διαδικασία.

Ο οικονομολόγος, που αποκαλείται και Δρ Καταστροφή (Dr Doom) εκτίμησε ότι εφόσον υπάρξει ποσοστό συμμετοχής 100% στο PSI, θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός, κάτι που εκτιμάται ότι θα ενεργοποιήσει τα CDS (τα ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών των κρατικών ομολόγων).

Η Ελλάδα, συνέχισε, είναι σε έναν φαύλο κύκλο. Τα μέτρα λιτότητας, αν και αναγκαία, επιδεινώνουν την ύφεση, τα εισοδήματα μειώνονται και η ύφεση βαθαίνει. Ακόμα και οι μεταρρυθμίσεις, είπε, περιλαμβάνουν μέτρα όπως οι απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων, πράγμα που με τη σειρά του χειροτερεύει την κατάσταση της οικονομίας.

Στην Ελλάδα, αυτό που χρειάζεται είναι η ανάπτυξη. «Τώρα δεν υπάρχει ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, οι τιμές των αγαθών είναι υψηλές [....] χωρίς, όμως, ανάπτυξη δεν θα αποπληρωθεί το χρέος».

Ουσιαστικά σημείωσε υπάρχουν δύο επιλογές: Η μία αφορά στην υποτίμηση του νομίσματος (ο κ. Ρουμπίνι εκτιμά ότι η ισοτιμία του ευρώ θα πρέπει να πέσει στο 1 δολάριο (από 1,32 που είναι τις τελευταίες ημέρες) και να γίνουν μεταρρυθμίσεις, το αποτέλεσμα, όμως, των οποίων, όπως είπε, θα φανεί σε 10 χρόνια.

Η δεύτερη αφορά την εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή να μειωθούν κατά 30% οι μισθοί, γεγονός που θα σπρώξει βαθύτερα την οικονομία σε ύφεση.

Με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την υποτίμηση του νομίσματος, ο κ. Ρουμπίνι εκτίμησε ότι θα ωφεληθούν οι εξαγωγές και η κατανάλωση, ενώ θα βελτιωθεί η εικόνα του εμπορικού ισοζυγίου.

Η έξοδος από το ευρώ θα είχε σημαντικές επιπτώσεις τόσο για την Ελλάδα όσο και για άλλες χώρες, είπε, ωστόσο όπως ανέφερε αυτές είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν και μάλιστα υποστήριξε πως θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για το ποσοστό της υποτίμησης, τη βοήθεια μετά τη στάση πληρωμών, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κ.τλ.

Η επιλογή για την Ελλάδα, ανέφερε, είναι η έξοδος από το ευρώ ή η ύφεση που θα κρατήσει άλλα πέντε χρόνια.

Τέλος, σχετικά με το επιχείρημα ότι αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ δεν θα γίνουν μεταρρυθμίσεις, ο κ. Ρουμπίνι υποστήριξε μόνο αν υπάρχει ανάπτυξη μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις και σημείωσε ότι δεν είναι δυνατό να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις με ανεργία 20%.

Μόνο με την έξοδο από το ευρώ, κατέληξε, θα αποκατασταθεί και η ανταγωνιστικότητα της χώρας.