> Voliotaki: Ταφόπλακα το Μνημόνιο για τη βιομηχανία φαρμάκου

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Ταφόπλακα το Μνημόνιο για τη βιομηχανία φαρμάκου

Ταφόπλακα το Μνημόνιο για τη βιομηχανία φαρμάκου
 Ο γραμματέας του ΣΦΕΕ κ, Κωνσταντίνος Φρουζής δίνει επιχειρήματα για την αγωνιώδη σπουδή της κυβέρνησης Παπαδήμου να εφαρμόσει εντολές ξένων συμφερόντων.

 O κ. Κ. Φρούζης γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας πραγματοποιεί έκκληση αναφορικά με τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» αναφέρθηκε στις δραματικές συνέπειες του Μνημονίου για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της χώρας ....

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο μέτρο της υποχρεωτικής κυκλοφορίας σε πολλές χώρες κάθε νέου σκευάσματος πριν έρθει στη χώρα μας αλλά και στα νέα δεδομένα μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών και ασφαλιστικών ταμείων.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποιο θεωρεί ο κ. Φρούζης το χειρότερο μέτρο για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και θα έπρεπε να αποσυρθεί άμεσα , στοχοποίησε τη διάταξη του τελευταίου Μνημονίου , σύμφωνα με την οποία τα νέα φάρμακα πρέπει να καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία στη χώρα μας , εφόσον αποζημιώνονται στα δύο τρίτα των χωρών που κυκλοφορούν.

Την ίδια στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα αδυνατεί να περιορίσει την υπερσυνταγογράφηση αφού δε διαθέτει τα κατάλληλα πληροφοριακά συστήματα.

Μέτρα για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας εστίασε στα βασικά μέτρα με τα οποία θα μπορούσε να εξορθολογιστεί η φαρμακευτική δαπάνη.

Ειδικά είπε πως αυτά σχετίζονται με τον εξορθολογισμό των τιμών των off patent και generics, με την πάταξη της απάτης μέσω των πλαστών συνταγών από τα κουπόνια εξαγωγών.

Απαραίτητη έκρινε την σωστή απόδοση των ήδη θεσμοθετημένων ποσοστών συμμετοχής χωρίς να επιβαρύνονται οι πολίτες αλλά και την ορθή απόδοση των ποσοστών κέρδους της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ο κ. Φρούζης εξήγησε τη θέση της φαρμακοβιομηχανίας σχετικά με την περικοπή της δαπάνης που επιχειρείται στο φάρμακο τα τελευταία δύο χρόνια.

Για το λόγο αυτό σημείωσε πως την τελευταία διετία η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη συρρικνώθηκε περισσότερο από 2 δισ. ευρώ.

Είπε λοιπόν πως οι φαρμακοβιομήχανοι επιθυμούν να συμβάλλουν στον εξορθολογισμό του φαρμακευτικού προϋπολογισμού με κάποια επιτρεπτά όρια, να μην κινδυνεύει δηλαδή η βιωσιμότητά τους .

Σε ερώτηση για το ποια είναι η θέση του για τη μη έκδοση δελτίου τιμών με νέα προϊόντα τόνισε πως εδώ και 14 μήνες δεν έχει δοθεί άδεια σε καμία νέα θεραπεία , κατά απόλυτη παράβαση της νομοθεσίας .

Αυτό σημαίνει πως οι ασθενείς με απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες δε μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Εξαιτίας λοιπόν της αδυναμίας τους να προμηθευτούν τα φάρμακα και να υποβληθούν στις θεραπείες που χρειάζονται , αναγκάζονται να μεταβαίνουν μέχρι και στο εξωτερικό.

Πυλώνας της εθνικής οικονομίας η φαρμακευτική βιομηχανία

Περνώντας τώρα στην οικονομική συνεισφορά των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στη χώρα, ο ίδιος χαρακτήρισε τη φαρμακευτική βιομηχανία ως βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας .

Με αριθμούς λοιπόν ενημέρωσε πως απασχολεί πάνω από 25.000 εξειδικευμένο προσωπικό, ανέφερε πως το 2011 διεξήχθησαν περισσότερες από 250 παρεμαβτικές μελέτες από 30 εταιρείες με προυπολογισμό γύρω στα 90 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η στάση του κ. Φρούζη απέναντι στον τρόπο με τον οποίο η Πολιτεία εκμεταλλεύεται την προσφορά που θα μπορούσε να προσφέρει η φαρμακοβιομηχανία .

Χαρακτηριστικά είπε πως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται , ενώ είναι άκρως απογοητευτικό καθώς η Πολιτεία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την έμφαση που δίνουν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης προκειμένου να διαμορφώσουν ένα πιο άρτιο εργασιακό περιβάλλον για τον Έλληνα επιστήμονα, αλλά και πετύχουν την ενίσχυση περισσοτέρων κλάδων της ευρύτερης οικονομίας όπως της επικοινωνίας , της διαφήμισης ακόμη και του συνεδριακό τουρισμού.