> Voliotaki: Περικοπές στις απολαβές των Ιταλών βουλευτών

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Περικοπές στις απολαβές των Ιταλών βουλευτών

Η βουλή της Ιταλίας αποφάσισε να προχωρήσει στη μείωση των μισθών των εξακοσίων τριάντα μελών της κατά χίλια τριακόσια ευρώ μεικτά, ή περίπου επτακόσια ευρώ καθαρά το μήνα.
Το σύνολο των αποδοχών των βουλευτών, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων αποζημιώσεων, ανέρχεται -σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο- σε πάνω από 11.000 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα εγκρίθηκε η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος: στο εξής οι συντάξεις των βουλευτών και των υπαλλήλων της βουλής θα υπολογίζονται βάσει των πραγματικών εισφορών τους και όχι των τελευταίων αποδοχών τους.


Ο ιταλικός Τύπος τονίζει ότι οι συντάξεις και οι μισθοί των βουλευτών αποτελούν μόνον ένα μέρος από τα έξοδα του προϋπολογισμού του κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα ανέρχονται στο 23,8%.

Το προσωπικό που βρίσκεται εν ενεργεία ή που έχει ήδη λάβει σύνταξη απορρόφησε το 2011, σύμφωνα με την εφημερίδα "Λα Στάμπα", το 42,8% των διαθέσιμων πόρων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έρευνα του ινστιτούτου Vision αποκαλύπτει ότι σε κάθε Γάλλο φορολογούμενο το κοινοβούλιο "κοστίζει" ετησίως 2,14 ευρώ, 4,18 ευρώ στους ισπανούς, 7,80 ευρώ στους βρετανούς , ενώ, στην Ιταλία, το σχετικό ποσό αγγίζει τα 27,15 ευρώ.