> Voliotaki: Αντισυνταγματική η αύξηση δικαστικού παραβόλου

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Αντισυνταγματική η αύξηση δικαστικού παραβόλου

«Φρένο» βάζει με απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στην αλματώδη αύξηση του παραβόλου για την κατάθεση ανακοπής στη Διοικητική Δικαιοσύνη θεωρώντας ότι στερεί από τον έλληνα πολίτη το δικαίωμα προσφυγής και δικαστικής προστασίας.

Το επίμαχο παράβολο που είναι αναγκαίο για την κατάθεση ανακοπής στα διοικητικά δικαστήρια από 4,40 ευρώ έφτασε στα 25 ευρώ στις 8 Ιουνίου του 2008 για να εκτοξευτεί τελικά το 2010 στα 100 ευρώ....

Μια αύξηση που σε καμία περίπτωση, όπως σημειώνει η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, δεν μπορεί να θεωρηθεί «ασήμαντη» αν ληφθεί μάλιστα υπόψη η «παρούσα διεθνής και ελληνική οικονομική συγκυρία. Πρόκειται για εικοσαπλασιασμό της τιμής του παραβόλου που ισοδυναμεί, όπως επισημαίνει με νόημα η απόφαση, με τρία ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, σύμφωνα με τις εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας των τελευταίων ετών.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο θεωρεί αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την αύξηση αυτή του παραβόλου που είναι ικανή να κρατήσει μακριά τους πολίτες από κάθε διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. και αυτό γιατί, με την αναπροσαρμογή αυτή θεσπίζεται ουσιαστικά περιορισμός στο δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας κάτι που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιτραπεί με βάση τις διατάξεις του άρθρου 20 του Συντάγματος (δικαίωμα δικαστικής προστασίας) και του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη). Το παράβολο αυτό, όπως αναφέρεται τέλος στην απόφαση, επιστρέφεται στο πολίτη είτε κερδίσει είτε χάσει τη δίκη.