> Voliotaki: ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΣΤΑΤ

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΣΤΑΤ

ΘΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ ΤΥΧΟΝ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Το δρόμο για τη Βουλή, αναμένεται να πάρει το πρωϊ της Τετάρτης η δικογραφία για την υπόθεση αναπροσαρμογής του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών του οικονομικού επιτελείου της προηγούμενης κυβέρνησης , με απόφαση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, και εποπτεύων των δυο οικονομικών εισαγγελέων , Νίκος Παντελής....

Το σχετικό αίτημα είχε υποβάλλει, ξεσηκώνοντας θύελλα πολιτικών αντιδράσεων κυρίως για το χρόνο που επέλεξε να το κάνει, δηλαδή μια ημέρα μετά την δεύτερη αρχειοθέτηση των καταγγελιών του για «όχλήσεις στο έργο τους» ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπονης. Η δικογραφία ανατέθηκε στον αντιεισαγγελέα Παντελή προκειμένω να αποφανθεί αν πρέπει να αποσταλλεί η δικογραφία στη Βουλή, αν και αυτό ήταν ουσιαστικά κίνηση τυπικού χαρακτήρα δεδομένου πώς ο νόμος περί ευθύνης υπουργών αναφέρει πώς «η δικογραφία υποβάλλεται αμελλητί στη Βουλή, αν υπάρξει αναφορά σε τυχόν ευθύνες υπουργών».

Πάντως , παρά τον πολιτικο θόρυβο που δημιουργήθηκε εξαιτίας του «άκαιρου του αιτήματος» , όλες οι πολιτικές πλευρές συμφωνούσαν πώς η δικογραφία πρπεέι να πάει για οριστική διαλεύκανση στη Κοινοβούλιο, ενώ χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτ.Παπαίωάννου, «γρήγορα στη Βουλή».

ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο κ.Παντελής στέλενει πίσω τη δικογραφια στον κ.Πεπόνη με εντολή να συνεχίσει την έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα που σχετίζονγται με την υπόθεση και με αυτλό τον τρλόπο να δημιορθωθεί και η νομική ατέλεια, της μη λήψης εξηγήσεων από τον πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ, καθηγητή Αν.Γεωργίου. Η έρευνα θα αφορά και δυο ακόμα μέλη του ΔΣ της Στατιστικής Αρχής σχετικά με τις καταγγελίες για τεχνητή αύξηση του ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ ώστε να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Ανάλογα είχε ενεργήσει η δικαιοσύνη 9διαχωρίζοντας δηλαδή πολιτικά απο μη πολιτικά πρόσωπα) και στις υποθέσεις του Βατοπαιδίου, της Ζήμενς και των υποβρυχίων.