> Voliotaki: O.H.E.: Έρευνες για τον ρόλο της Αστυνομίας στους θανάτους διαδηλωτών

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

O.H.E.: Έρευνες για τον ρόλο της Αστυνομίας στους θανάτους διαδηλωτών

Την έναρξη έρευνας για «χρήση άσκοπης βίας» και για «βασανισμούς» στο χρονικό διάστημα από Οκτώβριο του 2010 μέχρι Ιούνιο του 2011 ζήτησε την Τρίτη η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Εκτιμάται ότι εννιά άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, στη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ των δυνάμεων Ασφαλείας και διαδηλωτών που ζητούσαν την άμεση απομάκρυνση της ειρηνευτικής δύναμης του Ο.Η.Ε. για την Αϊτή (MINUSTAH) μετά το ξέσπασμα χολέρας που εμφανίστηκε στη χώρα.
...
«Η Ύπατη Αρμοστεία και ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της MINUSTAH ζητούν από την κυβέρνηση της Αϊτής να διεξάγει εκτενείς, άμεσες και αμερόληπτες έρευνες για όλες τις περιπτώσεις παράνομης χρήσης βίας από την αστυνομία και να διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι αστυνομικοί θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Ο Ο.Η.Ε. κατέγραψε πολλές περιπτώσεις στις οποίες μέλη της Εθνικής Αστυνομίας της Αϊτής φέρονται να εμπλέκονται σε εξωδικαστικές, αυθαίρετες ή συνοπτικές εκτελέσεις και βασανιστήρια», προστίθεται.

Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία παρουσίασε επίσης, σε δύο εκθέσεις, την έρευνά της σε έξι περιστατικά στη διάρκεια των οποίων περίπου 20 αστυνομικοί φέρεται να εμπλέκονται στον θάνατο εννέα Αϊτινών. Αυτά τα γεγονότα συνέβησαν στην πρωτεύουσα της χώρας, Πορτ-ο-Πρενς.