Η ακάθεκτη μείωση του υπολοίπου των δανείων στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών συνιστά την καλύτερη απόδειξη ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας διέρχεται μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της νεώτερης ιστορίας του.
Ως γνωστόν, τον περασμένο μήνα έκλεισε στο -1,2%. Έχει δηλαδή «σπάσει» το φράγμα του 1%, μετά από πολύ μεγάλο διάστημα που κινούνταν μεταξύ -0,5% με -0,7% και δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν πλέον και τα χειρότερα. Δηλαδή, σπάσιμο και του -2.0%, συντόμως, καθώς η ύφεση στην αγορά δείχνει να βαθαίνει, αντί να ρηχαίνει, προϊόντος του χρόνου.
Για 15ο συνεχή μήνα, ο ρυθμός των νέων δανείων έτρεξε με αρνητικό πρόσημο, γεγονός το οποίο εξηγεί και την μεγάλη αποχή που παρατηρείται μπροστά από τα γκισέ των τραπεζικών καταστημάτων.
Οι ίδιοι οι τραπεζίτες από τη μια πλευρά δεν δείχνουν να ανησυχούν, καθώς θεωρούν ότι αυτή είναι η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων, ιδιαίτερα από την στιγμή που δεν υπάρχει ρευστότητα, από την άλλη, όμως, τρομοκρατούνται όταν βλέπουν ότι σε πραγματικούς αριθμούς τα δάνεια έχουν μειωθεί κατά περίπου 20 δις ευρώ.
Γιατί από το νούμερο αυτό προκύπτει και ένα συγκρίσιμο μέτρο της ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, που λίγο απέχει από το να χαρακτηρισθεί πρωτοφανής.
Το χειρότερο; Πιθανότητα εξόδου της χώρας απ αυτή την περιδίνηση σύντομα δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι παγιώνεται, γι αυτό και τα αρμόδια επιτελεία σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα τους λαμβάνοντας υπόψη ως σταθερά αυτή την κατάσταση για την 5ετία που έρχεται.