> Voliotaki: Προφυλάκιση του Εφραίμ στο... Ε.Σ.Υ.

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Προφυλάκιση του Εφραίμ στο... Ε.Σ.Υ.



Σε σήριαλ, με έναν πρωταγωνιστή, εξελίσσεται η υπόθεση της προφυλάκισης του υπόδικου ηγουμένου Εφραίμ. Μετά την πρώτη εμπλοκή που παρουσιάστηκε, πέρασαν τρεις ημέρες και ο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου θα μεταφερθεί -εκτός απροόπτου- σε δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου και θα παραμείνει έγκλειστος, παρουσία αστυνομικών....

Από την παραμονή των Χριστουγέννων παρέμεινε φρουρούμενος στο κελί του στον Άγιον Όρος. Από σήμερα… σε δωμάτιο νοσοκομείου.
Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί με ποιο τρόπο θα γίνει η μεταφορά του γέροντα.

Αν επιλεχθεί να μεταφερθεί με πλωτό μέσο, τότε ο ηγούμενος θα μεταβεί μέχρι την Ουρανούπολη κι από κει θα τον παραλάβει ασθενοφόρο, το οποίο θα τον μεταφέρει σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, με πιο πιθανό το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο. Δεν αποκλείεται όμως ο ηγούμενος Εφραίμ να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο με εναέριο μέσο. Eπίσης, βάσει του βουλεύματος, ο κ. Εφραίμ θα πρέπει να εμφανιστεί στην Αθήνα.

«Αδίκως προφυλακίστηκα»

Σε επικοινωνία που είχε με τον αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Μουλατσιώτη, πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, τόνισε ότι η απόφαση προφυλάκισής του είναι άδικη, ωστόσο ο ίδιος θα υπομείνει την ταλαιπωρία αυτή. Από την πλευρά του, ο Αρχιμανδρίτης τού είπε ότι περισσότεροι από 200 μοναχοί και ηγούμενοι μονών θα συγκεντρωθούν, όταν έρθει η ώρα να μεταφερθεί, και θα ψάλουν το Άξιον Εστί.

Μετά και την πρωινή εξέταση, η κατάσταση της υγείας του ηγούμενου παρουσιάζει σαφή βελτίωση (ο Εφραίμ διεγνώσθη με λοίμωξη του αναπνευστικού, δισκοπάθεια και απορρύθμιση σακχάρου), σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Καρυών, Κωνσταντίνο Δοκουσλή, ο οποίος τον εξέτασε.

Η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους στηρίζει την ίδια στιγμή τον ηγούμενο Εφραίμ, ζητώντας επανεξέταση της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών για την προφυλάκισή του.

 Οι συνήγοροι του ηγούμενου Εφραίμ παραπέμπουν στην ιατρική γνωμάτευση, ώστε ο μοναχός να μεταχθεί στις φυλακές, όπως ορίζει ο νόμος και σύμφωνα με το ένταλμα που έχει εκδοθεί εις βάρος του.

Εν τω μεταξύ, σε συνεδρίαση της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους αποφασίστηκε η αποστολή επιστολής συμπαράστασης στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου και στον ηγούμενο Εφραίμ, καθώς και η σύνταξη επιστολής προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, με την παράκληση να επανεξετασθεί η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για την προφυλάκιση του ηγουμένου.

Με τρίτη επιστολή τους στο Υπουργείο Εξωτερικών θα εκφράσουν τη δυσφορία της αγιορείτικης ηγεσίας για τη μη τήρηση, όπως υποστηρίζουν, των διαδικασιών που προβλέπει ο καταστατικός χάρτης στη διαδικασία εξέτασης του ηγουμένου από τον εισαγγελέα και τους αστυνομικούς που τον συνόδευαν, καθώς απαιτείτο η παρουσία εκπροσώπου της Ιεράς Επιστασίας.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου, απέρριψε τις όποιες προσπάθειες παρέμβασης τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.

Για σκοπιμότητες πίσω από την προφυλάκιση του ηγουμένου μίλησε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης.