> Voliotaki: Πώς «διάβασαν» την απόφαση της Χάγης οι Σκοπιανοί

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Πώς «διάβασαν» την απόφαση της Χάγης οι Σκοπιανοί

Η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης δίνει νέα, θετική προοπτική για τη διευθέτηση της διαφοράς της ονομασίας, υποστήριξε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι.

"Θα σεβαστούμε την απόφαση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Είναι υποχρέωσή μας" είπε ο κ. Γκρούεφσκι και υποστήριξε ότι "η Ελλάδα θα πρέπει να απόσχει από περαιτέρω παρεμπόδιση της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς οργανισμούς"....

Παρά το κάλεσμα του πρωθυπουργού των Σκοπίων, ο οποίος διάβασε με ένα ξεχωριστό, δικό του τρόπο την απόφαση της Χάγης, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν ότι δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια προτού υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας.

Κατά τον κ. Γκρούεφσκι, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς και τα επιχειρήματα της Ελλάδας και επιτρέπει στη χώρα του να χρησιμοποιεί τη συνταγματική της ονομασία για να αυτοπροσδιορίζεται στους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους μετέχει.

Η ετυμηγορία, κατά τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, είναι μια απόδειξη ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία είναι ζωντανή. Το παραμικρό σχόλιο δεν έκανε ωστόσο ο κ. Γκρούεφσκι για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου ότι τα Σκόπια παραβιάζουν την Ενδιάμεση Συμφωνία όταν χρησιμοποιούν τον Ήλιο της Βεργίνας.