Τώρα η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα βάλει χέρι σε αυτά τα χρήματα, για την ακρίβεια η συμφωνία με τις ελβετικές αρχές αν υπογραφεί σύντομα γεννά ελπίδες ότι θα βάλει στα ταμεία του κράτους ως και 3 δισ ευρώ.
Οι υπολογισμοί (αρκετά συγκρατημένοι μάλιστα) δείχνουν ότι την τελευταία τετραετία έφυγαν απ' την Ελλάδα για τις τράπεζες της Ελβετίας από 50 ως και 60 δισεκατομμύρια. Η συμφωνία Ελλάδας-Ελβετίας θα κινηθεί πάνω σε δύο άξονες....Ο καταθέτης θα δηλώνει οικειοθελώς τις καταθέσεις και ύστερα το ελληνικό κράτος θα κάνει τον ανάλογο έλεγχο για να διαπιστωθεί αν αυτά τα χρήματα είναι από νόμιμη και δικαιολογημένη πηγή κλπ.
Με δεδομένο ότι αυτό είναι μάλλον αδύνατο να δηλωθούν όλα τα ποσά, ένας υπολογισδμός λέει ότι θα δηλωθούν τα μισά, πάρχει η δεύτερη οδός.
Αν ο κάτοχος ρου λογαριασμού δεν δηλώσει οικειοθελώς τις καταθέσεις, το κράτος θα φορολογεί με 28% το κεφάλαιο.
Εδώ έρχεται και το ποσό που ελπίζει να βάλει στα ταμεία το κράτος άμεσα. Υπάρχουν σκέψεις να ζητηθεί προκαταβολή επί των φόρων ύψους 10% που αντιστοιχεί σε ποσό μεταξύ 2,5 και 3 δισ. ευρώ.
Στο μέλλον η ελβετική τράπεζα θα δίνει κάθε χρόνο την εξέλιξη των λογαριασμών αυτών και θα καταβάλλει ένα ετήσιο φόρο, φόρος που ακόμα είναι υπό διαπραγμάτευση.