> Voliotaki: FT: Πρώτος… από το τέλος ο Βενιζέλος

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

FT: Πρώτος… από το τέλος ο Βενιζέλος

 FT: Πρώτος… από το τέλος ο Βενιζέλος Η βρετανική εφημερίδα Financial Times καθιέρωσε την κατάταξη-βαθμολόγηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ποδοσφαιρικούς όρους.

Έτσι και τώρα προχώρησε στην έκτη κατά σειρά κατάταξη-βαθμολόγηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να αναδείξει τον MVP υπουργό Οικονομικών για το 2011 από τις 19 μεγαλύτερες οικονομίες της Ένωσης.

«Εξετάσαμε πόσο... γρήγορος και πόσο ομαδικός παίκτης ήταν ο κάθε υπουργός. Καταμετρήσαμε τα γκολ που πέτυχαν, θέσαμε κριτήρια οικονομικής απόδοσης και αξιολογήσαμε την ανταπόκριση που είχαν στο πιο σκληρό κοινό: στις κεφαλαιαγορές» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Οι επτά σκληροί κριτές βαθμολόγησαν χωρίς καμία επιείκεια τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο και κατάταξαν στην πρώτη θέση από το τέλος και συγκεκριμένα στην 19η θέση!

Οι FT γράφουν χαρακτηριστικά:

“Στην τελευταία θέση αγωνίζεται -όπως άλλωστε και η χώρα του- ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρώην καθηγητής συνταγματικού δικαίου, ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών μετά τον ανασχηματισμό του Ιουνίου. Οι σχέσεις του με ξένους αξιωματούχους πάγωσαν όταν προσπάθησε να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνίαστην οποία είχε καταλήξει ο προκάτοχός του.

Αν και έχει εγκριθεί η σχετική νομοθεσία, ελάχιστες μεταρρυθμίσεις έχουν εφαρμοστεί κατά τη δική του θητεία στο υπουργείο. Το αποτέλεσμα είναι να μην επιτυγχάνονται οι στόχοι στα έσοδα από φόρους και να καταγράφονται καθυστερήσεις στην υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για το φορολογικό σύστημα. Η Ελλάδα θα αποτύχει στον φετινό στόχο για μείωση του ελλείμματος κατά 1,5%-2% του ΑΕΠ.

Αν και είναι ενεργητικός και φιλόδοξος (λέγεται όμως, ότι αντιπαθεί τις λεπτομέρειες και ειδικότερα τα νούμερα) ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος απέτυχε αυτό τον μήνα στην προσπάθειά του να αντικαταστήσει τον Γιώργο Παπανδρέου στην πρωθυπουργία. Παρόλα αυτά, θα συνεχίσει να διαχειρίζεται την οικονομία της χώρας μέχρι τις εκλογές του Φεβρουαρίου, καθώς και στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετέχει ως υπουργός Οικονομικών”.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Σουηδός Anders Borg βρίσκεται πρώτος για τις ικανότητές του στη θέση του επιθετικού, αν και η χώρα του δεν είναι μέλος της ευρωζώνης. Ο κ. Borg κέρδισε τα εύσημα επειδή αναγνώρισε έγκαιρα την ανάγκη για ενίσχυση των τραπεζών, ενώ διακριτικά εξήγησε πως η Ευρώπη θα μπορούσε να μάθει από τον τρόπο με τον οποίο η Σουηδία χειρίστηκε την κρίση του συγκεκριμένου κλάδου τη δεκαετία του 1990.

«Οι απογοητευμένοι υπουργοί μπορεί να διαμαρτύρονται. Η βαθμολόγηση, άλλωστε, αναπόφευκτα είναι υποκειμενική και δεν έχει στόχο να ληφθεί και τόσο πολύ στα σοβαρά.

Το να κρίνει κανείς ένα αμφισβητούμενο offside σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα μπορεί να είναι τελικά παιχνιδάκι μπροστά στην αξιολόγηση των ιθυνόντων για τη δημοσιονομική πολιτική.

Κατά τη φετινή αξιολόγηση, τα κριτήρια τροποποιήθηκαν ώστε να αντικατοπτρίζουν και την αλλαγή των προτεραιοτήτων, λαμβάνοντας περισσότερο υπόψη την πρόοδο ως προς την ενίσχυση της δημοσιονομικής θέσης των χωρών τους και τη στήριξη της ανάπτυξης, παρά τις μελλοντικές περικοπές των δημοσιονομικών δαπανών. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι χώρες με πολύ σφιχτή δημοσιονομική πολιτική δεν πρέπει να αποτελέσουν υπόδειγμα» καταλήγει η εφημερίδα.

Δείτε την κατάταξη αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα
pinakas1