> Voliotaki: Le Monde: Οι νέοι στην Ελλάδα επιλέγουν τη μετανάστευση

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Le Monde: Οι νέοι στην Ελλάδα επιλέγουν τη μετανάστευση

Στην απογοήτευση, την οργή και την ανασφάλεια χιλιάδων νέων ανθρώπων αναφέρεται σε δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα Le Monde, που αναφέρει ότι η άσχημη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας στέλνει προς το εξωτερικό πολλούς νέους.

Το δημοσίευμα επικαλείται νέους, ηλικίας 20-30 ετών, που περιμένουν απαντήσεις από εκατοντάδες εργοδότες στους οποίους έχουν στείλει βιογραφικά, που αμοίβονται πολύ χαμηλά είτε απασχολούνται σε περιστασιακές δουλειές....

Τα μέτρα λιτότητας, που συνεχώς αυξάνονται δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια επιλογής. Οι νέοι έχουν ένα δίλημμα, είτε «να παραμείνουν στην Ελλάδα φτωχοί ή να μεταναστεύσουν».

Παρότι οι Έλληνες και τη δεκαετία του 1960 οδηγήθηκαν στη μετανάστευση, οι δύο περιπτώσεις είναι τελείως διαφορετικές. Τότε, εγκατέλειπαν κατά χιλιάδες τη χώρα για να βρουν απασχόληση σε θέσεις με χαμηλά προσόντα. Ωστόσο «αυτή τη φορά, όσοι φεύγουν έχουν πτυχία και διαθέτουν υψηλή κατάρτιση».

Από τους νέους που παραμένουν, πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται να επιστρέψουν στα πατρογονικά τους μέρη, δηλαδή να γίνουν «εσωτερικοί μετανάστες».