> Voliotaki: Ρουμπινί: Δέκα βήματα για να σωθεί το ευρώ

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Ρουμπινί: Δέκα βήματα για να σωθεί το ευρώ

Τα δέκα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν για να σωθεί η ευρωζώνη αναλύει ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, που προειδοποιεί ότι εάν η κρίση χρέους δεν επιλυθεί, θα προκληθεί μεγάλη οικονομική καταστροφή.

Απαντώντας στο ερώτημα του think tank «Ευρωπαϊκό Φόρουμ για νέες ιδέες», ο Ρουμπινί τονίζει ότι η κρίση χρέους μπορεί να επιλυθεί. «Όχι σήμερα ή αύριο, αλλά χθες», σημειώνει, καλώντας τις πολιτικές ηγεσίες να προχωρήσουν άμεσα σε πράξη....


Σύμφωνα με το Ρουμπινί, το πρώτο βήμα αφορά τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη, ενώ μια πτώση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των χωρών του νότου.

Επίσης, με τις πολιτικές λιτότητας να εφαρμόζονται σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, η Γερμανία θα πρέπει να κινηθεί στην αντίθετη κατεύθυνση, για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη.

Πέμπτον, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή πολιτικές ενίσχυσης της ρευστότητας.

Έκτον, ο Ρουμπινί υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί για τη μείωση κρατικών χρεών όπως της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, ενώ θα πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη.

Επίσης, ο διάσημος οικονομολόγος τάσσεται υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, των μεσοπρόθεσμων πολιτικών μεταρρυθμίσεων και θεωρεί επιβεβλημένη την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να καταστούν οι χώρες πιο ανταγωνιστικές.