> Voliotaki: Με δύο τρόπους η φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Με δύο τρόπους η φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία

Σε 200 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι καταθέσεις Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες

Στο πρότυπο της συμφωνίας που υπεγράφη με τη Βρετανία και τη Γερμανία θα είναι αυτή που θα υπογράψει η Ελλάδα με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων.

Σε δηλώσεις του την Δευτέρα στον τηλεπτικό σταθμό Σκάι, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης είπε ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τις φορολογικές αρχές της Ελβετίας και η συμφωνία που θα υπογραφεί θα είναι στο πρότυπο της συμφωνίας Ελβετίας - Βρετανίας και Γερμανίας.

Οι καταθέτες, είπε, έχουν δύο επιλογές:

«Έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν πραγματικά τα στοιχεία τους και να διερευνηθεί από τις φορολογικές αρχές αν έχουν νομίμως φορολογηθεί και δεν χρειάζεται πρόσθετη φορολόγηση.

Αν θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, μέσω μαθηματικού τύπου, η Πολιτεία θα έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει φόρους που ουδέποτε αποδόθηκαν και να στραφεί εναντίον όσων φοροδιέφυγαν, διατηρώντας το δικαίωμα ποινικών διώξεων».

Ο κ. Σαχινίδης είπε πως δεν είναι γνωστά τα ποσά που είναι κατατεθειμένα στην Ελβετία, αλλά συμπλήρωσε ότι «ακόμη και αν αποσύρουν όλα τα χρήματά τους οι καταθέτες από την Ελβετία, θα είναι υποχρεωμένη η Ελβετία να μας δώσει όλα τα στοιχεία».

Οι καταθέσεις εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 60 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου είναι περί τα 200 δισ. ευρώ.

Ο φόρος επί του κεφαλαίου θα ανέρχεται έως το 35%.

Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στη Βέρνη συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Ελβετίας, με επικεφαλής τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Οικονομικών των δύο χωρών, Η. Πλασκοβίτη και Μ.Άμμπουλ, με στόχο την προώθηση διμερούς συμφωνίας για τη φορολογική αντιμετώπιση των καταθέσεων Ελλήνων φορολογούμενων στις ελβετικές τράπεζες.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει και όρους για τις μελλοντικές καταθέσεις, καθώς και το πλαίσιο παροχής πληροφοριών και στοιχείων από τις ελβετικές Αρχές, κατόπιν αιτήματός των ελληνικών Αρχών, εφόσον τίθεται ζήτημα παράνομων κεφαλαίων.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αυτή δεν καλύπτει ποινικά αδικήματα και δεν αναιρεί συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας.

Κατά τις πρόσφατες συνομιλίες, συμφωνήθηκε ότι σε πρώτη φάση τα κύρια στοιχεία της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ελβετίας, που σε σημαντικό βαθμό διευκρινίστηκαν στην συνάντηση της Πέμπτης θα πάρουν τη μορφή προσυμφώνου (cornerstone agreement) που θα εγκριθεί από τις δύο πλευρές και θα δημοσιοποιηθεί έως τα τέλη του έτους.