> Voliotaki: «Πόρτα» στην ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε έφαγε η Τουρκία!

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

«Πόρτα» στην ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε έφαγε η Τουρκία!

Κόλαφος είναι η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που μένει «μεταξεταστέα», εξαιτίας την επιθετικής και φιλοπολεμικής συμπεριφοράς της. Ωστόσο η έκθεση δεν την έκλεισε ερμητικά και αμετάκλητα την πόρτα, άλλα την άφησε «ξεκλείδωτη» για όταν η Τουρκία αποφασίσει να συμπεριφερθεί σαν πολιτισμένη χώρα!

Παράλληλα, η Επιτροπή καλεί την Άγκυρα να καταβάλλει συμπληρωματικές προσπάθειες, σε ότι αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα, κυρίως σχετικά με την ελευθερία...
της έκφρασης (με τερματισμό των διώξεων κατά συγγραφέων, δημοσιογράφων και του περιορισμού της ελεύθερης χρήσης του Ιντερνετ), τα δικαιώματα των γυναικών και τις θρησκευτικές ελευθερίες. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για την εξεύρεση λύσης στα διμερή ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαφορών.

Αναφορικά με το θέμα των γεωτρήσεων που διενεργεί η Κύπρος εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, η Επιτροπή τονίζει ότι είναι δικαίωμα κάθε κράτους-μέλους να συνάπτει διμερείς συμβατικές συμφωνίες με οποιαδήποτε άλλη χώρα, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο. Στην έκθεσή της, η Επιτροπή διαμηνύει στην Τουρκία ότι για να δοθεί ώθηση στο ρυθμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, προϋπόθεση είναι να προχωρήσει η Τουρκία στην πλήρη εφαρμογή των υποχρεώσεων της σχετικά με την Τελωνειακή Ένωση και να σημειώσει πρόοδο στην εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Επίσης, επισημαίνεται, ότι η Ε.Ε θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να αξιολογεί την πρόοδο, που έχει σημειωθεί σε αυτά τα θέματα , σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου.

Η Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι θα καταβάλλει, προσπάθειες ώστε να υπάρξει «ένας νέος εποικοδομητικός κύκλος στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας». Η Επιτροπή σημειώνει, μάλιστα, ότι θα πρέπει να θεσπιστεί ένα «νέο και θετικό πρόγραμμα» που θα διασφαλίσει την ανάπτυξη «πιο εποικοδομητικών και σταθερών σχέσεων». Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα πρέπει να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως η στενότερη συνεργασία για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις , το καθεστώς της βίζας, το θέμα της μετανάστευσης, η ενέργεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και οι εμπορικές ανταλλαγές…