> Voliotaki: Η Κύπρος είναι έτοιμη για όλα σενάρια και ενδεχόμενα

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Η Κύπρος είναι έτοιμη για όλα σενάρια και ενδεχόμενα

Δ. Χριστόφιας: «Ευτυχώς που υπάρχει και η Ελλάδα»

Απαντώντας σε ερώτηση για τον κίνδυνο κρίσιμων εξελίξεων, λόγω των ερευνών για εντοπισμό φυσικού αερίου ο κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι η «κυπριακή Κυβέρνηση έχει βάλει κάτω όλα τα σενάρια σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και όλους τους παράγοντες, που μπορούν να εμπλακούν σε μια κρίση, με σκοπό την προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα».

Μιλώντας σε εκδήλωση της κυπριακής παροικίας στο Λονδίνο είπε ακόμη πως: «Πρέπει, βεβαία, να μιλούμε με βάση τις δυνατότητες μας και οι περισσότερες δυνατότητες μας είναι πολιτικές. Ετοιμαζόμαστε και επί του εδάφους με πολλή σοβαρότητα ώσπου φθάνουν οι δυνάμεις μας σε πλήρη συνεργασία με την Ελλάδα».

Ο κύπριος πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά τον έλληνα πρωθυπουργό, την ελληνική Κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την πλήρη ταύτιση με την πολιτική και τους χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης για λύση του Κυπριακού, για τη συμπαράσταση και συμπαράταξη στον αγώνα της Κύπρου.

«Ευτυχώς που υπάρχει και η Ελλάδα, διότι το εσωτερικό μας μέτωπο είναι θρύψαλα και αυτό μου προκαλεί θλίψη και οδύνη. Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα για να σώσουμε τον τόπο μας, από κοινού. Θα γίνουν εκλογές και ο λαός πάλι θα μιλήσει και ό,τι πει ο λαός, εμείς δεν θα το αμφισβητήσουμε. Γιατί άλλοι στα μέσα της προεδρίας αμφισβητούν αυτό που είπε ο λαός είναι άλλο θέμα και ας το κρίνει ο κόσμος» πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας.

Αναφερόμενος στο θέμα των γεωτρήσεων για εντοπισμό υδρογονανθράκων, είπε ότι αν και εφ' όσον λυθεί το Κυπριακό «θα μοιρασθούμε τους καρπούς αυτού του δώρου της μάνας φύσης. Δεν θέλουμε να στερήσουμε από τους τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας το μερίδιο της τουρκοκυπριακής κοινότητας απ' αυτό το δώρο, αλλά δεν μπορεί όταν παρανομούν σκαιώς με την ίδρυση του ψευδοκράτους, που καταδικάσθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας ως ενέργεια παράνομη, να μιλούν για δικαιώματα του ψευδοκράτους».

Αν θέλουν να συνεκμεταλλευθούμε το θαλάσσιο πλούτο, σημείωσε, πρέπει να καθίσουν στα σοβαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δώσει η Τουρκία το πράσινο φως στον κ. Έρογλου, ώστε να διαπραγματευθεί με καλή θέληση.