> Voliotaki: Αλλαγές στη ρύθμιση των αυθαιρέτων

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Αλλαγές στη ρύθμιση των αυθαιρέτων

Σε αλλαγές στη ρύθμιση που αφορά την τακτοποίηση των αυθαιρέτων αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τροπολογίες που θα κατατεθούν πριν το νομοσχέδιο έρθει για ψήφιση στη Βουλή.

Στην παρούσα φάση συγκεντρώνονται προτάσεις από κόμματα και φορείς, ενώ θα ληφθούν υπόψη από τον υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και οι απόψεις που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή της Βουλής, ώστε να καταλήξει η πρόταση για το ύψος και τον τρόπο υπολογισμού των προστίμων....

Όπως διαφαίνεται, για τον υπολογισμό θα λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια αλλά και παράμετροι, όπως αν πρόκειται για πρώτη και βασική κατοικία ή παραθεριστική, αν υπάρχει ή όχι οικοδομική άδεια, ποιο είναι το μέγεθος της αυθαιρεσίας, καθώς και η τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το αυθαίρετο.

Επίσης, πρόταση είναι να συνεκτιμάται και η παλαιότητα του κτίσματος, η οποία θα πρέπει να αποδεικνύεται από επίσημο έγγραφο, όπως συμβόλαιο ή Ε9 που κατατίθεται στην εφορία, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για ευνοϊκή αντιμετώπιση όσον αφορά τα παλαιά αυθαίρετα, τα οποία έχουν κτιστεί μέχρι το 1983 και δεν είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση Τρίτση.

Επίσης, υπό εξέταση παραμένει το ύψος του συντελεστή, που έχει ορισθεί στο 15%, ώστε τα πρόστιμα να είναι μικρότερα από αυτά που αρχικά προβλέπονταν, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα πληρωμής σε περισσότερες δόσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων εν μέσω οικονομικής κρίσης και παράλληλα να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία.|

Εξάλλου, πρόβλημα αποτελεί και το σύντομο χρονικό διάστημα που έχει ορισθεί για να κατατεθούν οι αιτήσεις, δηλαδή από τις αρχές Σεπτεμβρίου ως το τέλος Δεκεμβρίου, καθώς οι εκπρόσωποι των αρμοδίων φορέων και ιδίως των μηχανικών θεωρούν ότι είναι ανεπαρκές, με δεδομένα τα έγγραφα που απαιτούνται για την ένταξη στη ρύθμιση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε περιοχές, για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί δασικοί χάρτες και οι ιδιοκτήτες τους δεν γνωρίζουν αν είναι σε δασική έκταση ή όχι. Αυτά αποφασίστηκε να δηλωθούν και αν εκ των υστέρων αποδειχθεί ότι βρίσκονται σε δασική έκταση και δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, οι ιδιοκτήτες τους θα λάβουν πίσω τα χρήματα που θα έχουν καταθέσει.