> Voliotaki: Αντιδράσεις των κομμάτων στην έκθεση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Αντιδράσεις των κομμάτων στην έκθεση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού

Την απαραίτητη και έγκαιρη εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος εισηγείται το γραφείο παρακολούθησης εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού της Βουλής, με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από την έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2011.

«Μόνο έτσι είναι δυνατόν να περιοριστούν σημαντικά, αλλά όχι και να εξαλειφθούν πλήρως οι αποκλίσεις από τον ετήσιο διορθωμένο στόχο του ελλείμματος», επισημαίνεται στην έκθεση....


Σημειώνεται ότι η έκθεση της νεοσύστατης αυτής υπηρεσίας είναι η πρώτη, και δόθηκε στους βουλευτές ταυτόχρονα με την ενημέρωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, για την πορεία εκτέλεσης του γενικού κρατικού προϋπολογισμού την ίδια περίοδο.

Ο κ. Σαχινίδης απέδωσε την απόκλιση των στόχων στη μεγαλύτερη από τις προβλέψεις ύφεση και στις αυξημένες επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ. Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι η εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα αντισταθμίσει τις αποκλίσεις που εμφανίζονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Επίσης, ενόψει της συζήτησης για το νέο φορολογικό σύστημα ο κ. Σαχινίδης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αφήσουν τις προκαταλήψεις επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση του υπουργού Οικονομίας Ευάγγελου Βενιζέλου να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Θόδωρος Καράογλου, μίλησε για πλήρη εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, τόνισε ότι η τεχνητή κυβερνητική αισιοδοξία κατέρρευσε, ενώ χαρακτήρισε ανέφικτο τον αναθεωρημένο στόχο για τα έσοδα.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, υποστήριξε ότι «η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το τελευταίο επτάμηνο απέδειξε ότι η συνταγή της κυβέρνησης απέτυχε πλήρως σε όλους τους στόχους και ιδιαίτερα στη βασική φιλοδοξία της να οδηγήσει χώρα έξω από την ύφεση».

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, ο Μάκης Βορίδης επεσήμανε ότι «δεν έχουμε πολιτικές ιδέες ενώ η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει ούτε αυτά που σχεδιάζει. Υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουμε μόνοι μας».

Για «πλήρη εκτροχιασμό από όποια οπτική γωνία και να το παρατηρήσει κανείς», όπως είπε, αλλά και για «απόλυτα γενικευμένη αποτυχία κυβέρνησης-τρόικας και αστικού πολιτικού κατεστημένου», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Τέλος, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Λεβέντης, χαρακτήρισε αναποτελεσματικές και προεκλογικά και μετεκλογικά τις καθησυχαστικές πολιτικές της κυβέρνησης.