> Voliotaki: Παίρνουν πίσω το 23% ΦΠΑ στην εστίαση

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Παίρνουν πίσω το 23% ΦΠΑ στην εστίαση

Αλλάζει στάση η κυβέρνηση σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφασή της αυτή.

Έτσι μάλλον η κυβέρνηση οδηγείται προςτο πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ από 13% σε 23% όπως προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο με ημερομηνία εφαρμογής από την 1η Σεπτεμβρίου και παράλληλα δρομολογείται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και επανέρχονται τα «ειδικά επαγγελματικά» κριτήρια για  ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις....


Σχετικές εισηγήσεις έχει δεχθεί και για τα δύο θέματα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος  Βενιζέλος, όπως αναφέρει η εφημερίδα τα «ΝΕΑ» , η οποία και φιλοξενεί δήλωση του , σύμφωνα με την οποία «… στόχος και ηθική υποχρέωσή μας είναι να προστατεύουμε τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να καταστεί πραγματικά δίκαιη η κατανομή του φορολογικού βάρους».

Σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να έχει συναντήσεις με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς εν όψει και της κατάρτισης του προσχεδίου του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στην Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει την μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 23% μέσα στο 2011 και παράλληλα επεξεργάζεται μοντέλα με δύο μόνο συντελεστές ΦΠΑ 20% και 10% ή την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ.

Τέλος επανεξετάζεται το ευνοϊκότερο καθεστώς ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στα νησιά και το κατά πόσο οι επιχειρήσεις θα μείνουν στο συντελεστή 6,5%.