> Voliotaki: Παράθυρο για δημοψήφισμα μέσα στο 2011

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Παράθυρο για δημοψήφισμα μέσα στο 2011

Τα δημοψηφίσματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των υπουργών κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, τα οποία φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χάρης Καστανίδης.

Το θέμα που απασχόλησε ήταν το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών, που θα τεθεί ως όριο για να είναι οι αποφάσεις των δημοψηφισμάτων δεσμευτικές....

Αποφασίστηκε ότι σε ψηφισμένα νομοσχέδια η συμμετοχή θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 50% ενώ σε άλλα θέματα όπως πχ. εθνικά, δεν αποφασίστηκε κάτι.

Σε συνομιλία που είχε πάντως ο κ. Καστανίδης με δημοσιογράφους, είπε ότι θα ήταν καλό ένα ποσοστό της τάξης του 40%.

Δημοψήφισμά υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2011 ενώ δεν αποκλείεται σε μια Κυριακή να τεθούν περισσότερα από δύο ερωτήματα.

Στο υπουργικό συμβούλιο θα προτείνονται τα θέματα και η Βουλή θα αποφασίζει αν θα γίνουν ή όχι. Με τα δημοψηφίσματα η κυβέρνηση έχει ως στόχο να ενδυναμώσει τον ρόλο της κοινωνίας σε κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις, αφού έχει αποδειχθεί από παραδείγματα άλλων χωρών, πως κάτι τέτοιο είναι κομμάτι των πολιτικών παραδόσεων και πως τον πρώτο λόγο δεν τον έχουν τα κόμματα αλλά τα συνδικάτα, οι ΜΚΟ, τα κινήματα των πολιτών και άλλα.